Svijet
0

Bijela kuća brani protuteroristički rat i misiju u Iraku

FENA
Bijela kuća branila je u utorak, povodom šeste godišnjice 11. septembra, svoj kontroverzni "rat" protiv terorizma te pravdala svoje angažiranje u Iraku neophodnošću tih sukoba.

"Borimo se protiv žestokog ekstremizma u Iraku i Afganistanu i širom svijeta kako ne bismo imali takve sukobe na američkom tlu", navodi se u saopćenju Bijele kuće objavljenom u trenutku dok se iračko angažiranje ponovo razmatra pred američkim Kongresom.

"Ekstremisti traže da svrgnu novu demokratiju, da od strateške zemlje naprave luku terorizma, da destabiliziraju Bliski istok i napadnu Ameriku i ostalle slobodne zemlje. Zato je uspjeh u Afganistanu i Iraku vrlo značajan i zadat će težak udarac ekstremističkim težnjama", navodi se u saopćenju.

Predsjednik Bush je najavio ove sedmice odluku o eventualnom smanjenju vojnog osoblja u Iraku, podsjeća AFP.

Dok većina Amerikanaca traži početak povlačenja, jedno od glavnih opravdanja predsjednika Busha, koje on uvijek ističe, jeste neophodnost da se pobijedi Al-Qaida u Iraku.

Međutim, njegovi protivnici mu prigovaraju da je upravo u Iraku formirao novo polje djelovanja za al-Qaidu i da tamo šalje snage koje su bile neophodne u Afganistanu.

Podsjećajući da je zaštita njegovih sugrađana od novog napada "prvi Bushov prioritet", Bijela kuća brani danas sredstva tog rata kao i protuterorističke programe i zakone koji su stupili na snagu nakon 11. septembra.