Svijet
0

Bijela kuća: Bin Ladenov snimak autentičan

FENA
Bijela kuća je saopštila da američka obavještajna zajednica vjeruje kako je novi tonski snimak, za koji se govorilo da je Osama bin Laden, autentičan.

Snimak je objavljen juče na arapskoj televizijskoj stanici Al-Jazeera.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan izjavio je da snimak pokazuje da je al-Qaidino čelništvo u bijegu i pod velikim pritiskom, javljaju agencije.

Snimljeni glas muškarca koji kaže da je Osama bin Laden, optužuje Zapad za vođenje "križarsko-cionističkog rata" protiv muslimana.

Bin Laden poziva svoje pristalice da se pripreme na dugi rat protiv potencijalnih zapadnih okupatora sudanske regije Darfur. Odluka Zapada o prestanku finansiranja palestinske samouprave dokaz je da su Sjedinjene Države i Evropa u ratu s islamom, kazao je.

Bin Laden je nazvao UN nazvao "nevjerničkim" tijelom koje postoji samo da bi nametalo "križarsko-cionističke" odluke protiv muslimana.

"To je nevjerničko tijelo i onaj ko prihvati njegove odluke također je nevjernik. UN je oruđe za primjenu križarsko-cionističkih rezolucija, među kojima su i one o ratu protiv nas muslimana te one o podjeli i okupaciji naših zemalja", rekao je Bin Laden u audiosnimku emitiranom na katarskoj televiziji Al-Jazeeri.

Bin Laden je još kazao kako muslimani nemaju stalno mjesto u UN-ovu Vijeću sigurnosti "i pored toga što čine jednu petinu stanovništva Zemlje".

"Svjetski križari, uz pogane budiste drže pet stalnih mjesta i imaju pravo na veto u takozvanom Vijeću sigurnosti, dok ni za jednu od 57 država islamskog svijeta ondje nema mjesta", rekao je Bin Laden.