Svijet
0

Bijela kuća: Al Gore se vara

FENA
Bijela kuća je saopćila u četvrtak da dobitnik Nobelove nagrade za mir Al Gore nije u pravu kada tvrdi da su Sjedinjene Države prepreka za uspjeh konferencije UN-a o klimatskim promjenama na Baliju.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino je kazala da su evropske izjave o mogućnosti odsustva Evropske unije na konferenciji o klimi, koju SAD u januaru organizira na Haitiju, nisu "konstruktivne".

Ona je dodala kako joj se čini da to nije zvaničan stav Evropske unije, javio je AFP.

"Mislim da se on vara", kazala je novinarima koji su je pitali da li je bivši američki potpredsjednik Al Gore u krivu kada kaže da je SAD glavna prepreka za sporazum o klimi.

Zbog ćorsokaka u koji su zapali razgovori o klimi na Baliju Al Gore je u četvrtak sugerirao ministrima za okoliš da zaključe sporazum bez SAD-a.

"Reći ću vam istinu koja smeta: moja valstita zemlja, SAD, glavni je krivac za opstrukciju svakog napretka ovdje na Baliju", kazao je Gore uz veliki aplauz.

Humberto Rosa, portugalski državni sekretar za okoliš je izjavio da konferencija o klimi glavnih zagađivača, koju SAD organizira u januaru na Havajima, ne bi imala "nikakvog smisla" bez sporazuma na Baliju.

"Ako su neki strani zvaničnici spomenuli takvu mogućnost, ja mislim da to nije zvaničan stav Evropske unije", kazala je Perino.

"Te izjave nisu konstruktivne", dodala je ona.