{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH sigurnosna prijetnja po Njemačku

S
18.9.2009. u 15:59
0
63
BiH sigurnosna prijetnja po Njemačku
0
BiH sigurnosna prijetnja po Njemačku
Njemački list koji izlazi u gradu Osnabrucku u njemačkoj pokrajini Donja Saksonija, u svome članku posvećenom najavi liberalizacije viznog režima za zemlje Balkana navodi kako je u saveznim pokrajinama došlo do masovnog otpora planovima Evropske komisija da se liberalizira vizni režim za 'treće zemlje’.
List je objavio intervju sa ministrom unutrašnjih poslova Donje Saksonije Uweom Schunemannom, koji je izjavio da najavljena politika Evropske komisije da se za problematične zemlje poput Albanije, Libije i Bosne i Hercegovine vize ukinu, predstavlja sigurnosni rizik za Njemačku.

List navodi da u ovim zemljama postoje značajni institucionalni nedostaci za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije u oblasti izdavanja pasoša i kontrole granica.

"Oslobođanja od viza treba uvesti jedino ako postoje uslovi da se pazi i na našu sigurnost", kazao je ministar Schunemann.

Osnabrucker Zeitung navodi da mora doći do promjena u sigurnosnoj politici EU, te se predlaže usvajanje zakonskog prijedloga o stvaranju evropske baze podataka o nasilnim prekršiocima zakona.

Ovo iz razloga kako bi se osigurala prekogranična razmjena informacija o potencijalnim počiniocima nasilja i kako bi se spriječili ozbiljni zločini.

"Ovo se treba što prije implementirati", kazao je ministar unutrašnjih poslova Donje Saksonije.

Prema već postojećem prijedlogu, Evropska unija planira da stvori sistem nadzora ulaska i izlaska stranaca na nivou unije. Ovim bi se, prema navodima lista, olakšala borba protiv ilegalne imigracije.

"Niko trenutno ne zna koliko je trenutno vlasnika viza kojima su one u stvari istekle, a koji nelegalno ostaju u zemlji. Jedino kada registriramo ulaske i odlaske, kao što se prakticira u Americi, možemo okončati ilegalne ostanke", izjavio je ministar Schunemann.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: