Svijet
0

BiH posjetilo 15 posto više turista

FENA
Bosnu i Hercegovinu je u sedam mjeseci ove godine posjetilo 279. 913 turista, što je 15 posto više u odnosu na isti period lani, podaci su zvaničnih statističkih institucija BiH koje prenosi Grupacija za turizam i ugostiteljstvo Vanjskotrgovinske komore BiH.

U ukupnim dolascima domaći turisti učestvuju s 49 posto, a strani s 51 posto. Osjetan porast je u dolascima turista iz Njemačke, Italije, Belgije, Švajcarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, SAD-a, Turske, Poljske, odnosno blago je povećanje u dolascima stranih turista kod većine zemalja.

Prosječno zadržavanje turista u BiH iznosi 2,36 dana. Najveći broj dolazaka je ostvaren u centrima planinskog, banjskog, primorskog i vjerskog turizma, te u većim gradovima BiH.

Turisti su u ostvarili 666.951 noćenja, u čemu strani turisti učestvuju 51,5 posto.

Prosječna iskorištenost smještajnih kapaciteta je 16 posto, odnosno u FBiH 13,8, RS 17,5 i Brčko Distriktu 20 posto.

U BiH je registrovano 8.320 ugostiteljskih objekata, 312 hotela i motela i 206 turističkih agencija u kojima je zaposleno oko 27.000 radnika.

-Analitičari ove grupacije smatraju da u statističkim prikupljanjima i analiziranju podataka, te mjerenju efekata turizma u BiH postoje brojni nedostaci, te da je stvarni broj dolazaka turista znatno veći, čak i tri puta – kazao je Feni sekretar Grupacije Goran Brčkalović.