Svijet
0

BiH nije u "zelenoj zoni" na mapi zemalja opasnih za turiste

Klix.ba
Nedavna silovanja u Brazilu i Indiji pokrenula su pitanja o sigurnosti turista u tim zemljama. Ovo su mjesta koja biste trebali izbjegavati ili biti posebno oprezni ako tamo putujete.
Silovanje Švicarke koja je sa suprugom kampovala u šumi u indijskoj državi Madhya Pradesh, kao i silovanje Amerikanke na poznatoj brazilskoj plaži Copacabana, posljednji su u nizu incidenata koji pogađaju ove zemlje. Prema posljednjim izvještajima, od 2009. godine do danas broj slučajeva seksualnog zlostavljanja povećan je za čak 150 posto. Pitanje je da li će Brazil uopšte biti sigurno mjesto za održavanje Svjetskog prvenstva u nogometu 2014. godine.

U anketi provedenoj među 1.200 turističkih operatera u Indiji, otkriveno je da je broj dolazaka turista u zemlju od decembra opao za 25 posto, a broj žena putnika za 35 posto. Jedan od osnovnih razloga svakako je nasilje koje plaši turiste.

Statistika, koju je na mapi predstavilo kanadsko Ministarstvo vanjskih poslova, kaže da je Brazil jedna od zemalja u kojima turisti trebaju biti izuzetno oprezni. Onima koji putuju u Indiju savjetuje se da izbjegavaju mjesta u kojima bjesne konflikti.

Mapa upozorenja, koja je na snazi od prošle godine, pokazuje da je žarište u Sjevernoj Africi, na Bliskom istoku i nekoliko okolnih azijskih zemalja, kao što je Sjeverna Koreja.

Zanimljivo je da se Bosna i Hercegovina, za razliku od ostalih država bivše Jugoslavije, ne nalazi u "zelenoj zoni", već u onoj opasnijoj, u kojoj je potreban veliki oprez pri putovanju. U našoj regiji najopasnije je putovati u Albaniju i na Kosovo, zemlje koje su označene žutom bojom i u kojima se preporučuje izbjegavanje određenih područja.