EU integracije
0

BiH nije u prvom krugu zemalja za ukidanje viza

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
BiH neće biti u prvom krugu zemalja kojima će biti ukinute vize za putovanje u zemlje obuhvaćene Šengenskim sporazumum, smatra se u svim krugovima u Briselu.

Osnovni razlog za to je da nema dovoljno ispunjenih mjerila koja je zadala Evropska komisija, što provjeravaju ministarstva unutrašnjih poslova zemalja članica, javio je dopisnik Srne iz Brisela.

Naredne sedmice trebalo bi više da se zna kakvo je raspoloženje zemalja članica pošto će im njihova ministarstva unutrašnjih poslova dostaviti detaljnija mišljenja i pošto obave međusobne konsultacije.

Pozitivno mišljenje zemalja članica dobiće Makedonija, ali Srbija i Crna Gora imaju vrlo dobre šanse za prolazak. Tako bi mogao izgledati prvi krug zemalja koje bi bile oslobođene viza za putovanje u evropske zemlje.

Ali, Evropska unija ne želi da drugi krug zemalja predugo čeka, da se ne stvori prevelika razlika. Dakle, Brisel će požurivati i ohrabrivati zemlje koje zaostaju da dostignu zadata mjerila.

Preporuku će dati Evropska komisija, ali odluku o ukidanju viza donijeće zajednički zemlje EU glasanjem, kvalifikovanom većinom. To znači da, iako je nekoliko zemalja, među kojima je najvažnija Njemačka, bilo skeptično prema napretku Srbije i Crne Gore, ako je većina članica za ukidanje viza, neće biti blokade ove odluke. Na kraju će ovu odluku potvrditi Evropski parlament.

Jedan crnogorski diplomata rekao je za Srnu da Podgorica treba da ispuni uslove manjeg reda važnosti, dok su sva ključna mjerila koja je zadala Evropska komisija dostignuta.
U odvojenom razgovoru, srpski izvor rekao je da smatra da će Beograd u narednih nekoliko sedmica moći riješiti preostale zamjerke Evropske komisije. 

To su srpski pasoši za kosovske Albance, koje Beograd izdaje, jer ne priznaje samostalnost Kosova, zatim ugovor sa Evropolom i do kraja integrisana granična kontrola.