Carl Bildt
0

"BiH ne treba više biti poluprotektorat"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bosna i Hercegovina ne treba više biti poluprotektorat, nego treba postati suverena demokratija ako ne želi ostati u pozadini dok njeni susjedi napreduju prema evropskoj integraciji, upozorio je u srijedu švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt.

"Nadam se da bosanskohercegovački zvaničnici razumiju poruku iz Bruxellesa", naglasio je Bildt, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom do kraja godine, obrativši se novinarima u Bruxellesu.

"Odgovornost za napredak zemlje je na bh. liderima. Zabrinuti smo što oni na tome ne rade", dodao je on, prenosi AFP.

"EU je savez suverenih demokratija, a ne poluprotektorata u stanju polufunkcioniranja. I Bosna i Hercegovina ne treba više da bude poluprotektorat u stanju polufunkcioniranja kako bi postala suverena demokratija i ostvarila etape evropske integracije", naglasio je on.

BiH treba da se prilagodi zahtjevima Evropskog suda za ljudska prava, "ako to ne učini, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisan s EU će propasti", istakao je Bildt.

Osim toga, "BiH treba da realizira dio ustavnih amandmana koji će omogućiti Bosancima i Hercegovcima da budu u stanju pregovarati s EU-om", naglasio je Bildt.