|

BiH mora nadoknaditi zaostatak u reformama za ukidanje viza

BiH mora nadoknaditi zaostatak u reformama za ukidanje viza
0
F
FENA
12.11.2009. u 12:44
2
komentara
0

dijeljenja
BiH mora nadoknaditi zaostatak u reformama za ukidanje viza
Albanija i Bosna i Hercegovina moraju nadoknaditi zaostatak u reformama potrebnim da se kvalificiraju za ukidanje viza za kraći boravak u zemljama Evropske unije, kao što su to učinile Makedonija, Srbija i Crna Gora, kazali su danas, tokom plenarne sjednice, poslanici Evropskog parlamenta.
Kako je objavljeno na službenoj stranici Evropskog parlamenta, poslanici su dodali da bi Evropska komisija trebalo da izvijesti o napretku ovih dviju zemalja početkom 2010. godine, te također počne dijalog s Kosovom.

Poslanici su naglasili da dijalog o liberalizaciji viznog režima stavlja sve zemlje na jednaku osnovu, bez bilo kakve diskriminacije, te da se isti kriteriji (napredak u uvođenju biometrijskih pasoša i unapređenje kontrole granica) treba primijeniti na sve ove zemlje. Oni su pozvali Albaniju i BiH da usvoje reforme potrebne da se ovi zahtjevi ispune u potpunosti te zatražili od Evropske komisije da izvijesti o njihovom napretku 2010. godine.

Komisija je predložila ukidanje viza za kratkotrajni boravak (do tri mjeseca) za Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru, ali se Albanija i BiH nisu kvalificirale. Članovi Parlamenta su rekli da obje zemlje moraju nadoknaditi zaostatak što je moguće prije, bez snižavanja standarda zajedničkih za sve. Oni su, također, istaknuli da su Albanija i BiH napravile daljnji napredak otkako je Komisija objavila svoju zadnju procjenu.

Poslanici predlažu da se Albanija i BiH dodaju na listi zemalja oslobođenih viza (aneks II prijedloga), iako s fusnotom koja navodi da će izuzeće od viza stupiti na snagu tek nakon procjene Komisije da zemlja ispunjava sve uvjete i u skladu s procedurama predviđenim Ugovorom. Obje zemlje privremeno ostaju u okviru aneksa I (zemlje čijim građanima su potrebne vize).
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...