{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH, Moldavija i C. Gora krše prava novinara

F
7.10.2008. u 15:33
0
6
BiH, Moldavija i C. Gora krše prava novinara
0
BiH, Moldavija i C. Gora krše prava novinara
Foto: AFP
Medijska organizacija jugoistočne Evrope SEEMO prigovorila je Moldaviji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini kršenje prava novinara i zatražila "sigurno medijsko okruženje" za novinare u tim trima zemljama.
U Moldaviji su nepoznate osobe prijetile novinarima sedmičnika "Ziarul de Garda" nakon što su objavili da je ministarstvo obrazovanja dalo tajnoj službi informacije o studentima, izvijestio je SEEMO u saopćenju objavljenom u utorak u Beču.

SEEMO je zatražio od moldavske vlade da istraži slučaj i osigura "sigurno medijsko okruženje".

U Crnoj Gori policija je novinarima beogradskog lista "Večernje novosti" te crnogorskih listova "Vijesti" i "Republika" oduzela fotoaparate i opremu dok su snimali akciju policije protiv prosvjednika, pristalica Crnogorske i Srpske pravoslavne crkve u Nikšiću.

Policija je incident objasnila time što navodno nije mogla razlikovati novinare od prosvjednika. Novinarima je kasnije vraćena oprema, ali su neke fotografije bile izbrisane.

"Taj incident pokazuje da crnogorski novinari i dalje rade u često neprijateljskom okruženju", izjavio je glavni tajnik SEEMO-a Oliver Vujović.

Neprihvatljivo je da se novinare sprečava u njihovu radu, rekao je Vujović, koji poručuje kako još uvijek nisu razjašnjeni slučajevi napada na novinare iz proteklih godina.

Udruga spominje i nedavni slučaj navodnih prijetnji smrću novinarima koji su izvještavali o "Queer festivalu" o ljudskim pravima i spolnosti, održanom krajem septembra u Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: