Samit u Rejkjaviku
71

BiH među šest država Evrope koje su odbile da potpišu sporazum o registraciji ruskih ratnih zločina

S. M.
Šest država članica Vijeća Evrope, a među njima Bosna i Hercegovina, do danas je odbilo da potpiše sporazum o registraciji ruskih ratnih zločina koji je usvojen na samitu Vijeća Evrope u srijedu, 17. maja u Rejkjaviku.

Na samitu Vijeća Evrope u Reykjaviku na Islandu , šefovi država i vlada 46 država članica te organizacije odlučili su da uspostave Registar štete uzrokovane agresijom Ruske Federacije kao prvi korak ka međunarodnom mehanizmu nadoknade. Osim njih sporazum su potpisale ili se obavezale da će to učiniti i SAD, Japan i EU.

"Zamišljen kao prva komponenta budućeg mehanizma nadoknade, Registar će služiti kao evidencija dokaza i informacija o potraživanjima o šteti, gubitku ili povredi prouzrokovanoj od 24. februara 2022. svim pogođenim fizičkim i pravnim licima, kao i Državi Ukrajini", stoji u sporazumu.

Sporazum do sada nisu potpisale: Azerbejdžan, Armenija, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Srbija i Turska, prenosi Ukrajinska pravda.

Istovremeno, Ministarstvo pravde Ukrajine, koje je vodilo pregovore o ovom pitanju, ističe da je i ovaj rezultat fantastičan uspjeh.

"Tek prije dva dana shvatili smo da ćemo dobiti više od 40 potpisa. Do 15. maja smo se optimistično nadali da će biti 35 potpisa", otkrila je Irina Mudra, zamjenica ministra pravde, koja vodi pregovore o odšteti od Rusija.