Generalna skupština UN-a
0

BiH izabrana za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti!

Sarajevo-x.com
Sa 183 glasova "za" Generalna skupština Ujedinjenih naroda, već u prvom krugu izabrala je u četvrtak Bosnu i Hercegovinu za jednu od pet novih nestalnih članica Vijeća sigurnosti, s mandatom od 2010. do 2012. godine.

Bosna i Hercegovina predstavljaće Istočnoeuropsku skupinu zemalja u UN-u. Do kraja ove godine ovu skupinu, koju čine 23 zemlje, predstavlja Hrvatska.

Izbor za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti OUN-a predstavlja nesumnjivo najveće vanjskopolitičko dostignuće Bosne i Hercegovine od njenog osamostaljenja 1992. Ovom rezultatu prethodio je čitav niz višemjesečnih koordiniranih diplomatskih aktivnosti s osnovnim ciljem da se naša zemlja prepozna kao vjerodostojan partner kojem se može povjeriti članstvo u Vijeću sigurnosti OUN-a.

Izbor za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti OUN-a predstavlja nesumnjivo najveće vanjskopolitičko postignuće Bosne i Hercegovine od njenog osamostaljenja. Ovom rezultatu prethodio je čitav niz višemjesečnih koordiniranih diplomatskih aktivnosti s osnovnim ciljem da se naša zemlja prepozna kao vjerodostojan partner kojem se može povjeriti članstvo u Vijeću sigurnosti OUN-a.

U toku kampanje, iskorištena je svaka prilika na bilateralnom i multilateralnom nivou da se zatraži podrška za kandidaturu BiH, te je na taj način osigurana pisana podrška više od 100 zemalja. Paraleleno sa aktivnostima kandidature, u MVP-u BiH su poduzimane neophodne programske, administrativne i kadrovske mjere da bi se stvorile sve pretpostavke za uspješno obavljanje našeg mandata u tako značajnom tijelu.

“Nestalno članstvo BiH u Vijeću sigurnosti OUN-a ima neprocjenjiv značaj, a BiH će u toku dvije godine biti među onim zemljama koje će odlučivati o svim najvažnijim pitanjima svjetske politike“, rekao je ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj koji je prisustvovao glasanju.

Ministar Alkalaj je dodao, kako će se, "naši stavovi i naš glas čuti ne samo u zgradi UN u Njujorku nego i šire. Upješno obavljen mandat nestalne članice Vijeća sigurnosti ojačat će imidž, ugled i uticaj BiH u svijetu i otvoriti nam mnoga politička i ekonomska vrata koja bismo inače veoma teško otvarali“.

"Najzad, prisustvo i sudjelovanje manjih država, kao što je Bosna i Hercegovina, u radu Vijeća sigurnosti OUN-a je od posebne važnosti i za održavanje ravnoteže unutar VS OUN-a koje, pored stalnih članica i svjetskih sila, treba da omogući i malim državama da prezentiraju svoje stavove i kao punopravni partneri sudjeluju u donošenju važnih odluka“.

Ulazak BiH u Vijeće sigurnosti OUN-a može se tumačiti i kao priznanje međunarodne zajednice našoj zemlji za do sada ostvarena postignuća u procesu pristupanja evroatlantskim integracijama, kao i novi poticaj za dinamiziranje tog procesa.

Kao zemlji multietničkog i multikulturalnog karaktera, sa bogatim historijskim naslijeđem, Bosni i Hercegovini se članstvom u Vijeću sigurnosti OUN-a otvara i put za prijenos iskustava kroz koja je prošla u postkonfliktnoj izgradnji mira i jačanju povjerenja među različitim zajednicama.

Članstvo u Vijeću sigurnosti OUN-a, također, predstavlja izazov i za sve institucije BiH jer iziskuje zajednički i koordiniran način djelovanja. Istovremeno, ovo je šansa da BiH da unaprijedi vlastite diplomatske i ostale institucionalne kapacitete, te da nakon završetka mandata, na osnovu stečenih iskustava i znanja, preuzme aktivniju ulogu i u drugim međunarodnim organizacijama.

Sigurni smo da će iskustvo stečeno u Vijeću sigurnosti UN-a omogućiti BiH i da na sveobuhvatniji način sagleda mnoge globalne probleme u njihovim političkim, vojnim, humanitarnim i civilnim aspektima, kao i da sa novostečenim kredibilitetom predlaže mjere i aktivno sudjeluje u rješavanju pojedinačnih kriznih žarišta u svijetu.