Svijet
0

BiH i Crna Gora zajednički koristit će novac EU

FENA
Predstavnici privrednih komora Crne Gore i Federacije BiH te sarajevskog centra za strateško planiranje i investicije "Geoprojekt", potpisali su u utorak u Podgorici Protokol o zajedničkoj aplikaciji i korištenju novca Evropske unije (EU) za projekt intenziviranja prekogranične saradnje kroz razvoj i poslovno povezivanje privrednih zona.

Protokol o korištenju finansijske podrške iz pretpristupnih fondova (IPA) EU, kako je ranije najavljivano, potpisali su predsjednici privrednih komora Crne Gore i BiH, Velimir Mijušković i Avdo Rapa te direktor "Geoprojekta" Šaćir Šošević.

IPA program podrazumijeva pomoć zemljama zapadnog Balkana koje još nisu članice EU.

Zemlja kandidat ima pravo na korištenje novca iz pet komponeti tog programa, dok Crna Gora i BiH, koje još nisu članice, mogu da koriste novac za jačanje kapaciteta i prekogranične saradnje.

Šošević je, kako prenose crnogorski mediji, rekao da je iz Crne Gore u taj projekt uključeno 12, a iz BiH 53 općine te da je maksimalna pomoć za pojedinačni projekt 300.000 eura.

Kazao je da će se time osigurati uvjeti za brži razvoj privrednih zona, odnosno da će to biti neposredni doprinos razvoju preduzetništva u pojedinim područjima proizvodnje i privlačenju stranog kapitala.