Brojne različitosti
15

Bidenova inauguracija po mnogočemu će biti presedan u historiji SAD-a

M. G.
Sve spremno za inauguraciju (Foto: Shutterstock)
Sve spremno za inauguraciju (Foto: Shutterstock)
Nakon nedavnog napada Trumpovih pristalica na američki Capitol, kao i pandemije koronavirusa, ovogodišnja inauguracija novoizabranog predsjednika Joea Bidena i potpredsjednice Kamale Harris neće biti slična nijednoj drugoj u američkoj historiji.

Uz sigurnosne mjere nalik onima u ratnim zonama, bez uobičajenih gužvi i uz obaveznu distancu za malobrojne goste, polaganje zakletve Joea Bidena kao 46. američkog predsjednika bit će niskog profila, za razliku od bilo koje prethodne inauguracije.

Zabrinutost zbog koronavirusa, ali i mogućih novih napada, sigurno će prigušiti ceremonijalne aktivnosti u srijedu, što znači da će Bidenova inauguracija biti uglavnom televizijska proslava demokratije.

To je prisililo Bidenov inauguracioni tim da pozovu građane da ostanu kod kuće, priređujući ceremoniju na Capitolu poput nedavnih sportskih događaja, bez navijača na tribinama.

Sigurnosne i epidemiološke mjere bez presedana

Neviđeni nivo sigurnosti očekuje se za ceremoniju polaganja predsjedničke zakletve, jer je policija, ali i Nacionalna garda u velikoj pripravnosti zbog mogućih napada i nemira. Očekivati je da se neće ponoviti događaji od 6. januara kada je rulja uspjela ući u prostorije Capitola, a malo je nedostajalo da se dočepaju članova Kongresa.

Prema novom protokolu, hiljade pripadnika Nacionalne garde bit će postavljeno oko ograde visoke sedam metara, koja okružuje američki Capitol na vrhu koje se nalazi bodljikava žica. Služba nacionalnih parkova također će provesti privremeno javno zatvaranje National Malla od 15. januara do 21. januara.

Trump neće prisustvovati inauguraciji

Važna je i činjenica da, prvi put nakon više od 100 godina, odlazeći predsjednik Donald Trump neće prisustvovati inauguraciji, što je potez koji je pozdravio i sam Biden. On će, kako je i najavio, Washington napustiti u srijedu ujutro, samo nekoliko sati prije početka Bidenove inauguracije. Njega će vojska ispratiti iz Združene baze Andrews u Mar-a-Lago, njegovu rezidenciju na Floridi.

Ovaj potez je presedan jer odlazeći predsjednici uglavnom pozdravljaju novog predsjednika, a zatim zajedno odlaze do Capitola na ceremoniju inauguracije. Samo tri predsjednika nisu prisustvovala inauguraciji svog nasljednika, a to su John Adams, John Quincy Adams i Andrew Johnson.

Virtualne zabave i koncerti

Parade, zabave i koncerti, bez kojih do sada niti jedna predsjednička inauguracija nije bila potpuna, ove će godine biti na online ili na televiziji. Protokolom su predviđena petodnevna događanja, kao i koncerti više umjetnika u subotu, nedjelju i ponedjeljak.

U utorak će Biden i Harris održati virtualne komemoracije širom zemlje za 400 hiljada Amerikanaca umrlih od koronavirusa.

Na dan inauguracije održat će "Paradu širom Amerike", internetsku turneju govornika, umjetnika i izvođača u 50 država. Na glavnom događaju u srijedu navečer nastupit će John Legend, Bruce Springsteen, Justin Timberlake, Ant Clemons, Foo Fighters i Demi Lovato.