Para vrti...
0

Bidenova administracija traži imunitet za bin Salmana iako su ga označili kao nalogodavca ubistva Khashoggija

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Administracija Joea Bidena odlučila je da prijestolonasljednik Saudijske Arabije, Mohammed bin Salman, treba dobiti imunitet u slučaju koji je protiv njega pokrenula zaručnica novinara Washington Posta Jamala Khashoggija, za kojeg su Amerikanci ranije saopćili da je ubijen po prinčevom nalogu.

Podnesak su podnijeli advokati Ministarstva pravosuđa na zahtjev State Departmenta jer je bin Salman nedavno postavljen za saudijskog premijera i kao rezultat toga ispunjava uslove za imunitet kao strani šef vlade, stoji u zahtjevu.

Ovo se dogodilo u četvrtak kasno navečer, neposredno prije roka koji je sud odredio Ministarstvu pravosuđa da na sudu iznese svoje stavove o pitanju imuniteta i drugim argumentima koje je princ bin Salman iznio za odbacivanje tužbe.

"Mohammed bin Salman, premijer Kraljevine Saudijske Arabije, trenutni je šef vlade i, prema tome, imun je na ovu tužbu", stoji u podnesku, dok se ubistva naziva "gnusnim".

Odluka će zasigurno izazvati žestoku reakciju javnosti.

Bijela kuća se nadala da će julski posjet predsjednika Joea Bidena Saudijskoj Arabiji vratiti na pravi put trnovite američko-saudijske odnose, ali od tada su se odnosi samo pogoršali.

Odnos se preispituje, saopćio je Washington, nakon smanjenja proizvodnje nafte OPEC+ predvođenog Saudijskom Arabijom, što je administracija SAD-a shvatila kao direktnu uvredu. Članovi Kongresa, koji su već razbjesnili smanjenjem nafte i pozivaju na ponovnu procjenu, vjerojatno će se dodatno razljutiti ako princ dobije imunitet.

Izvršna direktorica DAWN-a, Sarah Leah Whitson, nazvala je zahtjev za imunitet "šokantnim ishodom" i "velikim ustupkom" Saudijskoj Arabiji.

“Stvarno je više od ironije da je predsjednik Biden u biti dao garanciju nekažnjavanja za Mohammeda bin Salmana, što je upravo suprotno od onoga što je obećao učiniti kako bi ubice Jamala Khashoggija odgovarale”, rekao je Whitson za CNN.

U izvještaju američke obavještajne službe o Khashoggijevu ubistvu objavljenom u februaru 2021. kada je Biden preuzeo dužnost, navodi se da je bin Salman odobrio operaciju hvatanja ili ubistva novinara koja je završila njegovim ubistvom i komadanjem tijela.

Bin Salman je odbacio optužbe i tražio imunitet od krivičnog progona, tvrdeći da su mu njegove različite vladine i kraljevske pozicije dale imunitet i stavile ga izvan nadležnosti američkih sudova.