Brojne optužbe
27

Bidenova administracija priprema sankcije Rusiji zbog slučaja Navalni i cyber napada

V. K.
Biden će uskoro predstaviti sankcije Rusiji (Foto: EPA-EFE)
Biden će uskoro predstaviti sankcije Rusiji (Foto: EPA-EFE)
Administracija novog američkog predsjednika Joea Bidena priprema nove sankcije Rusiji zbog zatvaranja ruskog opozicionog političara Alekseja Navalnog kao i učestalih napada ruskih hakera koje Sjedinjene Američke Države optužuju za cyber špijunažu, javlja Washington Post.

Kako se navodi u tekstu Washington Posta, američka administracija prije svega optužuje Rusiju za učešće u tzv. operaciji "SolarWinds" te se navodi kako američki zvaničnici smatraju da su ruski cyber napadi bili neselektivni i usmjereni na ometanje rada američkih agencija.

Prema rezultatima istrage u SAD-u, ruski hakerski napadi imali su za cilj oko devet američkih saveznih agencija te oko 100 privatnih kompanija.

Cilj uvođenja novih sankcija i mjera, kako se navodi, jeste prenošenje šire poruke o tome da je Kremlj duži niz godina koristio cyber alate za provođenje niza akcija usmjerenih protiv interesa Sjedinjenih Američkih Država.

Američka administracija tu prije svega misli na miješanje u izborni proces u SAD-u, ali i na istraživanja vezana za vakcine protiv koronavirusa za koje američki zvaničnici smatraju da su također bili meta ruskih napada.

Osim sankcija Rusiji, američki zvaničnici razvijaju i niz tzv. odbrambenih mjera s ciljem da Rusiji i ostalim zemljama otežaju napade na savezne i privatne računarske mreže.

Pored sankcija koje će administracija propisati zbog cyber napada, Washington Post također naglašava kako je plan sankcija vezan i za slučaj trovanja i hapšenja ruskog opozicionog političara Alekseja Navalnog.

U ponedjeljak je državni sekretar Antony Blinken pozdravio odluku Evropske unije da sankcionira Rusiju.

Kako se navodi, nova američka administracija će u slučaju Navalnog sigurno iskoristiti i dio paketa sankcija koji je propisan još za vrijeme mandata Donalda Trumpa, ali iz određenih razloga nikada nije primijenjen u praksi.

Paket sankcija podrazumijevao bi tri pravca djelovanja i to sankcije protiv osoba koje su pritvorile Navalnog, zamrzavanje imovine ruskih političara te sankcije prema Zakonu o kontroli hemijskog i biološkog naoružanja.

Već ranije su evropske zemlje uvele određene sankcije Rusiji zbog slučaja Alekseja Navalnog, međutim reakcija Sjedinjenih Američkih Država je izostala, što su mnogi protumačili kao rezultat narušenih odnosa između SAD-a i Evropske unije za vrijeme Donalda Trumpa.

Zbog toga je novi američki sekretar Antony Blinken već najavio mnogo bolju saradnju s Evropskom unijom te je na sastanku u utorak zatražio koordinirano djelovanje EU i SAD-a kada je riječ o sankcijama prema Rusiji, što će se prema navodima američkih medija dogoditi u narednih nekoliko sedmica.