Teško do drugog mandata
129

Biden u teškoj situaciji: Rejting rekordno nizak, odriču ga se i demokrate

G. M.
Joe Biden (Foto: EPA-EFE)
Joe Biden (Foto: EPA-EFE)
Više Amerikanaca sada misli da predsjednik Joe Biden loše radi posao nego u bilo kojem prethodnom periodu njegovog predsjedništva, prema velikoj anketi javnog mnijenja.

Samo 31 posto odraslih Amerikanaca reklo je da odobrava način na koji Biden obavlja svoj posao, dok 60 posto to ne odobrava, pokazala je anketa Univerziteta Quinnipiac.

Bidenov rejting među registriranim glasačima također je rekordno nizak u anketi Quinnipiaca, jer je samo 33 posto posto birača reklo da im se sviđa posao koji on radi, a 59 posto ne odobrava.

Rezultati su došli dan nakon što je anketa Reutersa/Ipsosa pokazala da je ocjena javnog odobravanja demokrata pala na 36 posto, što se podudara s njegovim rekordno niskim postotkom u tom istraživanju.

U Quinnipiacovoj anketi, Biden je dobio najniže ocjene posla za svoje bavljenje ekonomijom, jer je samo 28 posto ispitanika odobrilo njegov rad u tom području. Taj je rezultat u skladu s još jednom anketon: 34 posto Amerikanaca reklo je da je inflacija najhitniji problem s kojim se Sjedinjene Države danas suočavaju.

Inflacija je u junu porasla 9,1 posto u odnosu na godinu prije, što je najbrži tempo u više od 40 godina.

Bidenov rejting također je bio loš kada su ispitanici upitani o njegovom postupanju s oružanim nasiljem, vanjskoj politici i ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Jedina svijetla tačka bila je Bidenovo postupanje s pandemijom Covid-19, gdje je 50 posto ispitanika odobravalo posao koji je radio, dok 43 posto nije odobravalo.

Nevjerovatnih 71 posto ispitanika reklo je da ne bi željeli da se Biden ponovo kandidira za predsjednika, a samo 24 posto posto reklo je da želi drugi Bidenov mandat u Bijeloj kući.

Čini se da su mnogi Bidenovi kolege demokrati spremni prihvatiti njegov odlazak, prema anketi u kojoj su telefonom ispitane 1.523 odrasle osobe od četvrtka do nedjelje, a koja je imala marginu pogreške od 2,5 postotnih bodova.

Većina demokrata, 54 posto, reklo je da ne bi voljeli da on traži ponovni izbor za dvije godine, pokazalo je istraživanje. Četrdeset posto demokrata reklo je da bi voljeli da se Biden kandidira.