Nije se proslavio
0

Biden teško podnio izvještaj tužioca: Napravio novi gaf i pomiješao predsjednike Egipta i Meksika

V. K.
Joe Biden (Foto: EPA-EFE)
Joe Biden (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je specijalni američki tužilac Robert Hur objavio izvještaj od 345 stranica koji tretira Bidenovo skrivanje tajnih dokumenata iz 2017. godine, ali i probleme s pamćenjem, predsjednik SAD-a organizovao je konferenciju za medije na kojoj se i nije proslavio.
Biden je u razgovoru s novinarima komentirao izvještaj tužioca te je govorio o tome kako je njegovo pamćenje sasvim uredu i da nema nikakvih problema sa prisjećanjem na važne događaje.

Ipak, tokom razgovora, Biden je napravio novi gaf te je egipatskog predsjednika Abdela Ftaha El-Sisija nazvao predsjednikom Meksika.

"U početku, predsjednik Meksika Sisi nije želio da otvori granicu kako bi humanitarna pomoć ušla u Gazu. Razgovarao sam s njim i ubijedio ga u to. Razgovarao sam i sa Netanyahuom da otvorimo granicu i na izraelskoj strani. Mnogo je nevinih ljudi koji gladuju i to mora prestati", poručio je Biden.

Inače, ovo je treći ovosedmični gaf koji je Biden napravio. Prvo je u jednom od govora u Nevadi izjavio kako se sastao sa predsjednikom Francuske Francoisom Mitterrandom umjesto sa Emmanuelom Macronom.

Drugi gaf se odnosio na Njemačku. Umjesto spominjanja Angele Merkel, Biden je rekao kako ga je 2021. godine Helmut Kohl pitao kako bi reagovao na određene događaje u Velikoj Britaniji. Bivši njemački kancelar Helmut Kohl preminuo je 2017. godine.