Daily Telegraph
0

Biden savjetovao Obamu protiv akcije na Bin Ladena

SRNA
Obama i Biden
Obama i Biden
Američki potpredsjednik Joseph Biden priznao je da je savjetovao predsjednika Baracka Obamu protiv napada na kompleks u kojem se krio Osama bin Laden, govoreći mu da mora da sačeka dodatne informacije prije nego što u akciju pošalje "mornaričke foke".

Nekoliko dana prije upada komandosa u Pakistan 2. maja Obama je okupio rukovodeće obavještajne i vojne savjetnike, uključujući i američkog državnog sekretara Hillary Clinton nakon čega je zatražio savjet.

Prema Bidenovim riječima, svi su okolišali sem tadašnjeg direktora američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Leona Panette, koji je snažno tražio od Obame da izda naređenje za napad.

"Svi u toj prostoriji ponašali su se kao na kladionici sem Leona Panette koji je rekao da se kreće. Svi ostali su govorili 49 odsto, 51 posto. To me je nerviralo. Rekao sam da nisam znao da imamo tako mnogo ekonomista. Dugujemo čovjeku direktan odgovor. Gospodine predsjedniče, moja sugestija je da se ne kreće", rekao je Biden kolegama iz Demokratske stranke na sastanku u Merilendu, piše britanski dnevnik Daily Telegraph.

On je naglasio da želi da dobije još informacija kojim bi se potvrdilo da je Bin Laden unutar kompleksa u Abotabadu.

Obama je odlučio da "prespava" i odluku donese ujutro i dok se pripremao da se ukrca u helikpoter ispred Bijele kuće, dao je "zeleno svjetlo" za pokretanje tajne misije.

Biden je istakao da je Obama znao "šta je na kocki a to nisu bili samo životi vojnika već, bukvalno predsjedništvo, ali je on ipak povukao okidač".
Američki potpredsjednik  odbacio je kritike da Obama vodi zemlju "iz prikrajka", istakavši da on jednostavno "rukovodi i da je to jasno".