Planovi za dan poslije
26

Biden razmatra da stavi američkog civilnog dužnosnika na čelo mirovne misije za Pojas Gaze

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bidenova administracija mogla bi podržati formiranje palestinskih ili arapskih mirovnih snaga u poslijeratnoj Gazi, s američkim dužnosnikom koji bi služio kao njen najviši civilni savjetnik, tvrde svjetski mediji.

Politico je izvijestio, pozivajući se na četvoricu američkih dužnosnika koji su upoznati s tim pitanjem, da SAD očekuje da će igrati istaknutu ulogu u ponovnoj izgradnji i rehabilitaciji Pojasa Gaze nakon završetka izraelskog rata, ali administracija još uvijek radi na definiranju kako bi to tačno izgledalo .

Jedna opcija koja se razmatra je imenovanje američkog dužnosnika da služi kao civilni savjetnik palestinskih mirovnih snaga. Prema izvještaju, SAD također radi na uvjeravanju Egipta, Maroka i Ujedinjenih Arapskih Emirata da se pridruže snagama, ako one budu formirane.

Bidenova administracija mogla bi podržati formiranje palestinskih ili arapskih mirovnih snaga u poslijeratnoj Gazi, s američkim dužnosnikom koji bi služio kao njen najviši civilni savjetnik, navodi se u izvještaju objavljenom u četvrtak.

Američki savjetnik neće biti lociran u samoj Gazi, rekli su neimenovani dužnosnici za Politico, jer Bidenova administracija ne želi da se smatra odgovornom za svakodnevno vođenje palestinske enklave. Umjesto toga, dužnosnici su sugerisali da bi se savjetnik mogao nalaziti u Egiptu ili Jordanu.

O mogućnosti okupljanja mirovnih snaga raspravljalo se u povjerljivom dokumentu State Departmenta koji je Politico dobio u posjed u martu.

U dokumentu se sugerisalo da mirovne snage ne bi trebale biti "misija pod američkom komandom" jer bi vjerovatno "naišle na žestok otpor palestinskog naroda s obzirom na američku podršku izraelskoj vojnoj kampanji u Gazi".

Umjesto toga, u dokumentu se sugeriše da bi snage trebale biti sastavljene od oko 2.000 palestinskih pripadnika i dodatnih 1.000 pripadnika iz arapskih zemalja, s "odgovarajućim višim oficirom" iz Izraela, Egipta ili reformirane palestinske vlasti na njihovom čelu.

U izvještaju se dodaje da SAD trenutno daje prednost Egiptu kao kandidatu za vodstvo snaga, te da bi snage trebale biti označene kao "sigurnosna misija".

Netanyahu je rekao da će Izrael zadržati sigurnosnu kontrolu nad Gazom, ali će delegirati civilnu upravu lokalnim Palestincima koji nisu povezani s Hamasom ili Palestinskom upravom koju podržava Zapad, a koja upravlja dijelovima Zapadne obale. Predložio je da arapske i druge zemlje pomognu u upravljanju i obnovi, ali nijedna nije pokazala interes sve dok Izrael održava vojnu kontrolu nad Gazom.

Drugi predloženi plan predviđa da reformirane palestinske vlasti upravljaju Gazom uz pomoć arapskih i muslimanskih zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, što bi normaliziralo odnose s Izraelom u zamjenu za američki odbrambeni pakt i pomoglo u izgradnji civilnog nuklearnog programa.

Podrška SAD-a i Saudijske Arabije ovisi o tome da se Izrael posveti vjerodostojnom putu ka konačnoj palestinskoj državnosti, što je vrlo malo vjerovatna perspektiva s obzirom na trenutni sastav izraelske vlade, piše Times of Israel.