Prijateljski razgovor
13

Biden razgovarao s Macronom po prvi put nakon diplomatskog sukoba zbog kupovine podmornica

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik SAD-a Joe Biden razgovarao je u srijedu s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom, prvi put otkako su SAD-e i Velika Britanija sklopile široki odbrambeni aranžman s Australijom koji je potisnuo francuski projekt izgradnje podmornica vrijedan 60 milijardi dolara.

Bijela kuća opisala je razgovor kao "prijateljski", samo nekoliko dana nakon što je Macron opozvao francuskog ambasadora u SAD-u i sugerisao da je Biden nanio ozbiljnu štetu savezu. Dvojica lidera dogovorili su se da će se sastati u Evropi u oktobru, rekli su zvaničnici Bijele kuće, vjerovatno na marginama predstojećeg samita Grupe 20 u Italiji, iako su pomoćnici rekli da je moguće da će imati odvojeni sastanak na drugom mjestu kako bi naglasili svoju odlučnost da poprave odnose.

Iako se SAD-e nisu izvinile zbog napora da Francusku zadrže u mraku, u saopćenju se navodi da su se "dvojica lidera složili da bi bilo korisno da saveznici otvoreno razgovaraju o pitanjima od strateškog interesa za Francusku i naše evropske partnere".

Rečeno je da je "predsjednik Biden prenio svoju stalnu predanost u tom pogledu", a zemlje su "odlučile otvoriti proces dubinskih konsultacija, čiji je cilj stvaranje uvjeta za osiguranje povjerenja i predlaganje konkretnih mjera prema zajedničkim ciljevima". Iako je ta izjava napisana blagim diplomatskim jezikom, ona opisuje vrstu konsultacija koje bi trebale biti rutinske među saveznicima u NATO -u.