Cilj posjete
0

Biden pruža podršku Dejtonskom sporazumu

SRNA
Cilj posjete američkog potpredsjednika Josepha Bidena BiH je iskazivanje nedvosmislene podrške Dejtonskom sporazumu, suvernitetu i teritorijalnom integritetu BiH i reformama koje treba da se ostvare kako bi BiH napredovala ka članstvu u NATO i EU, izjavio je visoki zvaničnik američke administracije.

On je na brifingu za novinare naveo da će Biden u razgovoru sa liderima BiH naglasiti potrebu saradnje kako bi se izgradio konsenzus o reformama i ispunili zahtjevi nepohodni za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice i tranzicije ka EU.

Isti izvor navodi da će se Biden tokom posjete BiH u utorak, 19. maja sastati sa članovima Predsjedništva BiH i premijerom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom, te da se očekuje da će se obratiti parlamentu BiH i da će posjetiti Ambasadu SAD u Sarajevu.

Zvaničnik američke administracije je rekao da će u pratnji Bidena tokom posjete BiH biti visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.

Prema njegovim riječima, posjeta američkog potpredsjednika Balkanu je odraz želje američke administracije da na izvjestan način pokaže da se vraća na Balkan i da je taj region jedan od ključnih za spoljnopolitičke ciljeve Vašingtona.

"Posjeta treba da naglasi snažnu američku podršku budućnosti Srbije, BiH i Kosova u okviru evroatlantske zajednice", rekao je zvaničnik američke administracije na brifingu za novinare.

Visoki zvaničnik američke administracije rekao je da će Biden tokom posjete Srbiji u srijedu, 20. maja prenijeti poruku da Vašington želi da "resetuje" odnose sa Beogradom i da SAD vide priliku za novi početak u odnosima dvije zemlje, iako ne očekuju da će razriješiti sve nesuglasice sa Srbijom, posebno u pogledu Kosova.

Isti izvor navodi da SAD žele da se srpsko-američki odnosi kreću u smjeru bližeg, konstruktivnijeg odnosa i saradnje koji Srbiju može da približi evroatlantskoj zajednici i institucijama.

On je istakao da SAD žele da vide pozitivnu budućnost Srbije kao regionalnog lidera, jer je, kako je rekao, teško zamisliti budućnost regiona bez velike pozitivne i produktivne uloge Beograda.

Odgovarajući na pitanje da li će Biden pozvati predsjednika Srbije Borisa Tadića da ublaži poziciju Beograda prema Kosovu i da li će imati neke specifične preporuke, visoki zvaničnik američke administracije je naveo da Vašington ima "realistična očekivanja".

"Moramo da pronađemo 'modus vivendi' za Kosovo i moraćemo da se složimo da se ne slažemo. Ne očekujemo od Beograda da prizna kosovsku nezavisnost, ali se nadamo i očekujemo da Srbija neće učiniti ništa da potkopa nastojanja Kosova da izgradi snažno, stabilno i funkcionalno multietničko društvo", rekao je zvaničnik.

Prilikom posjete Prištini, Biden će naglasiti američku podršku ujedinjenom, nezavisnom i multietničkom Kosovu i razgovaraće sa kosovskim liderima o velikim naporima koje ulažu u izgradnju funkcionalne i efikasne države i zaštitu prava manjina, najavljeno je na brifingu.

"Pred Kosovom je još posla na unaprijeđenju rada vlade, funkcionisanja privrede i uspostavljanja sadržajnog odnosa sa kosovskim Srbima", rekao je visoki zvaničnik Obamine administracije i dodao da je za SAD status Kosova kao suverene i nezavisne zemlje nepovratan.