Biden: Povlačenje iz Iraka donosi nove međudržavne odnose

F
FENA
30.11.2011. u 13:58
0
3
Biden: Povlačenje iz Iraka donosi nove međudržavne odnose
0
Biden: Povlačenje iz Iraka donosi nove međudržavne odnose Joe Biden (Foto: AP)
Američki potpredsjednik Joe Biden rekao je u srijedu u Bagdadu da američko povlačenje iz Iraka otvara novu fazu odnosa dviju zemalja.
Preostalih 13 hiljada američkih vojnika u Iraku odlazi do kraja godine kad istječe i bilateralni pakt o sigurnosti. Bit će to gotovo devet godina nakon američke invazije kojom je svrgnut diktator Sadam Husein.

"Sjedinjene Države ispunjavaju svoja obećanja", rekao je Biden u Bagdadu na sastanku s iračkim premijerom Nurijem el-Malikijem.

"Naše snage odlaze iz Iraka i počinje nova faza odnosa... Odnosa dviju suverenih zemalja", dodao je.

Nakon razdoblja sektaških krvoprolića 2006-2007. nasilje u Iraku znatno se smanjilo, a Maliki vodi krhku vladu u kojoj vlast dijele šiitski, sunitski i kurdski politički blok.

Američki predsjednik Barack Obama prošli je mjesec najavio da će se američki vojnici vratiti kući do kraja godine kako je i bilo predviđeno, a razgovori o ostanku malog broja vojnika koji bi obučavali iračke propali su zbog osjetljivog pitanja imuniteta.

"Nastavit ćemo s vašom vladom razgovarati o pitanju sigurnosnih dogovora u području obuke, obavještajnog rada i borbe protiv terorizma", rekao je Biden, prenijela je Hina.

Biden je spomenuo i žrtve. U Iraku je poginulo gotovo četiri i po hiljade američkih vojnika. Među Iračanima broj mrtvih znatno je veći, a vlada procjenjuje da ih je bilo najmanje šezdeset hiljada.


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: