U prvim satima mandata
172

Biden potpisao 17 izvršnih naredbi, SAD se vraća u Pariski sporazum i WHO

A. B.
Biden je ukinuo nekoliko Trumpovih odluka, Foto: Twitter
Biden je ukinuo nekoliko Trumpovih odluka, Foto: Twitter
Kako je i obećao, novi predsjednik SAD-a Joe Biden u Ovalnom uredu u Bijeloj kući pristupio je potpisivanju 17 izvršnih naredbi nazvavši ih "hrabrim akcijama" kojima će se odlučiti borba sa koronavirusom te poništiti neke od odluka Donalda Trumpa.

"Nema boljeg vremena za početak nego danas. Ove odluke su odraz mog obećanja Amerikancima i trebat ćemo kreirati zakone za većinu njih", kazao je Biden prije potpisivanja.

Kako piše CNN, Biden će u prvim satima mandata u ovih 17 izvršnih naredbi ubrzo "rastaviti" Trumpovo naslijeđe i sve njegove ishitrene i u neku ruku pogubne odluke za SAD.

Te se odluke odnose na pandemiju što podrazumijeva obavezno nošenje maski i uspostavljanje koordinatora za odgovor na koronavirus, koji će nadgledati napore Bijele kuće u distribuciji vakcine i drugih medicinskih potrepština.
Biden je ukinuo i nekoliko najstrožijih Trumpovih migracijskih politika ukidajući zabranu putovanja iz nekih zemalja s većinski muslimanskim stanovništvom i prekidajući finansiranje izgradnje zida na granicama.

Među njima je i poništavanje nekoliko Trumpovih odluka o povlačenju iz međunarodnih ugovora, tako što se ponovo pridružuje Pariskom sporazumu i zaustavlja povlačenje SAD-a iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), gdje će vodeći stručnjak za infektivne bolesti Anthony Fauci biti na čelu američke delegacije.

SAD su odustale od Pariskog sporazuma krajem prošle godine po nalogu Trumpa te su stručnjaci kazali da je vraćanje njemu značajan korak Bidenove administracije da preokrene na bolje klimatsku politiku u ovoj državi u posljednje četiri godine.

Također po nalogu Trumpa, prošle godine SAD su počele proces povlačenja iz WHO-a gdje je on naveo da će ukinuti finansiranje jer nikakve koristi nemaju od te organizacije rekavši da je ona usmjerena na zaštitu Kine.

Ovo je samo dio novih Bidenovih odluka koje uvode niz promjena i ispunjavaju obećanja iz njegove kampanje.

On je tom prilikom kazao i kako mu je Trump ostavio veoma velikodušno pismo, ali nije želio otkrivati njegov sadržaj jer je to privatna stvar.

Naime, pismo je dugogodišnja tradicija i svi predsjednici SAD-a ostavljaju svojim nasljednicima pismo, koje je više formalno jer su u njemu navedene čestitke i želje za budući rad.