Zvanično povlači trupe
19

Biden o Afganistanu: Ispratili smo Bin Ladena do vrata pakla, vrijeme je da se vratimo kući

A. B.
Joe Biden drži govor o povlačenju američke vojske iz Afganistana (Foto: EPA-EFE)
Joe Biden drži govor o povlačenju američke vojske iz Afganistana (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik SAD-a Joe Biden, zvanično je saopćio odluku o povlačenju američkih snaga iz Afganistana do 11. septembra. Ovim će se okončati najduži američki rat i to na 20. godišnjicu napada na Svjetski trgovački centar u New Yorku.

Prema Bidenovim riječima, od 1. maja počinje posljednje povlačenje američke vojske, a kako je dodao tokom govora, nakon napada 2001. godine u New Yorku, američke snage su otišle u Afganistan kako bi se obračunale s Al-Quaedom.

"Ja sam četvrti američki predsjednik u čijem mandatu su američke trupe u Afganistanu. Ne želim ovu odgovornost prenijeti na petog tako da sam odlučio da je vrijeme da se okonča najduži američki rat. Vrijeme je da se američke trupe vrate kući", kazao je Biden.

Dalje je naglasio da će povlačenje američke vojske biti odrađeno polako, odgovorno i sigurno.

"I to ćemo učiniti u punoj koordinaciji s našim saveznicima i partnerima koji sada u Afganistanu imaju više vojske od nas. Talibani trebaju znati da ćemo se, ukoliko nas napadnu dok se budemo povlačili, braniti sebe i svoje partnere svim resursima kojima raspolažemo", naglasio je Biden.

Naglasio je da je Afganistan posjetio još dok je bio potpredsjednik dodajući da je tada vjerovao da samo Afganistanci imaju pravo i odgovornost voditi svoju zemlju.

"Vjerovao sam da je naše prisustvo u Afganistanu trebalo biti usmjereno na razlog zbog kojeg smo prvenstveno otišli, a to je da se ova država ne koristi kao baza iz koje se ponovo napada naša domovina. To smo i učinili, ispratili smo Osamu bin Ladena do vrata pakla i ostvarili naš cilj", dodao je Biden.

Podsjetio je da je Osama bin Laden ubijen prije 10 godina, ali da su američke trupe ostale u Afganistanu kako bi se borile protiv terorizma.

"Pravda je pobijedila prije 10 godina i od tada smo u Afganistanu te mi sada ti razlozi za ostanak u toj zemlji djeluju sve nejasniji čak i kada je teroristička prijetnja protiv koje smo se borili evoluirala", poručio je Biden, piše CNN.