COP28 u Dubaiju
0

Biden neće prisustvovati najvećem klimatskom samitu UN-a: Fokus na domaćoj agendi i podršci Izraelu

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki predsjednik Joe Biden propustit će najnoviji samit Ujedinjenih nacija (UN) o klimatskim promjenama koji će u četvrtak biti održan u Dubaiju.

Približno 70.000 ljudi, uključujući svjetske lidere i papu Franju, očekuje se na COP28, koji se otvara u četvrtak, na nečemu što bi mogao biti najveći klimatski samit UN-a ikada.

Rasporedi koje je Bijela kuća objavila za Bidena i potpredsjednicu Kamalu Harris pokazuju da nijedno od njih ove sedmice ne ide u Dubai.

Bidenovi angažmani uključuju putovanje u Colorado kako bi istakli američka ulaganja u energiju vjetra, sastanak s predsjednikom Angole i paljenje nacionalnog božićnog drvca.

Američki zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da Bidenova administracija još uvek razmatra da li da pošalje visokog zvaničnika u Dubai.

John Kerry, američki izaslanik za klimu i bivši državni sekretar i senator, vodit će svakodnevne pregovore za Sjedinjene Države. On nije naveo razlog za Bidenovu odluku.

Inače, Biden je više od mjesec dana bio fokusiran na rat između Izraela i Hamasa i također želi istaknuti svoju domaću agendu s manje od godinu dana do američkih predsjedničkih izbora.

On je prošle godine ponovo bio na kratkom putovanju na COP27 u Šarm el Šeiku u Egiptu.

Tada je stavio visok prioritet klimi u zemlji, takozvanim Zakonom o smanjenju inflacije, njegovim potpisom zakonodavnog postignuća, kanalizirajući milijarde dolara zelenoj ekonomiji, uključujući i poticaje za električne automo

Inače, sve do Bidena nije ni bilo uobičajeno da američki predsjednik prisustvuje svakom samitu COP-a.

Trump, koji ponovo traži Bijelu kuću, klimatski je skeptik koji kaže da je ova akcija svakako preskupa za Sjedinjene Američke Države.