Na vojne ciljeve
112

Biden na korak od odluke da odobri Ukrajincima gađanje ciljeva u Rusiji američkim oružjem

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden približava se promjeni pozicije u smislu dosadašnjeg stava da Ukrajinci američkim oružjem ne gađaju vojne ciljeve na teritoriju Rusije.

Nakon višemjesečnih poziva ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da ukine ograničenja, Bijela kuća započela formalnu, i naizgled brzu, ponovnu procjenu da li je takav rizik vrijedan preuzimanja, piše The New York Times.

Neki od Bidenovih savjetnika smatraju promjenu njegove pozicije neizbježnom.

Međutim, ako američki predsjednik ipak promijeni svoj stav, dozvola za udar na Rusiju bit će vezana za stroga ograničenja upotrebe američkog oružja koje se daje Ukrajincima.

U tom slučaju napadi američkim oružjem bili bi ograničeni na vojne ciljeve unutar granica Rusije, odakle okupatroske snage napadaju Ukrajinu.

Također se navodi da će Biden vjerovatno zadržati zabranu upotrebe američkog oružja za udare duboko u ruskoj teritoriji ili protiv kritične infrastrukture.

Američki zvaničnici, govoreći anonimno, kažu da ako Biden promijeni stav, malo je vjerovatno da će to objaviti. Umjesto toga, američke artiljerijske granate i projektili "će samo početi slijetati na ruske vojne ciljeve".