Nije sakrio čuđenje
28

Biden iznenađen reakcijom brazilskog predsjednika: Lula potpuno ignorisao Zelenskog

F. H.
Screenshoot: Twitter
Screenshoot: Twitter
Prošle sedmice je u japanskoj Hirošimi je održan samitu lidera G7 kojom su se pridružili i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski te lideri globalnog juga uključujući predsjednika Brazila Luiza Inacia Lulu de Silvu.

Prisustvovanje samitu u Hirošimi Zelenski je iskoristio za sastanke i sa liderima zemalja koje ranije nisu u punoj mjeri podržali Ukrajinu u odbrani od agresije.

Jedna od država koja se pokušala nametnuti kao medijator je i Brazil, ali su ranije izjave brazilskog predsjednika izazvale osudu jer su tumačene kao skretanje pažnje sa odgovornosti Rusije za agresiju na Ukrajinu. Lula je kritikovao i isporuku oružja Ukrajini.

Samit u Hirošimi bio je prilika za popravljanje odnosa između Zelenskog i Lule, ali do sastanka nije došlo.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva rekao je u ponedjeljak da je "uzrujan" što se on i Volodimir Zelenski nisu sastali na summitu G-7, dodajući da se njegov ukrajinski kolega čini nezainteresiranim za pregovore o miru s Rusijom.

Oba su lidera izjavila da su ih sukobi oko rasporeda spriječili da se sastanu što je Zelenski našalio da je vjerovatno "razočaralo" njegovog brazilskog kolegu.

"Nisam bio razočaran. Bio sam uznemiren, jer bih ga volio upoznati i razgovarati o tome", rekao je Lula na konferenciji za novinare prije nego što je krenuo kući iz Japana.

Snimak sa jednog od sastanaka pokazuje kako se Lula udubio u dokumente kako bi najvjerovatnije izbjegao rukovanje sa Zelenskim.

Na snimku se vidi i kako je predsjednik SAD-a Joe Biden sa čuđenjem reagovao na Lulino ponašanje.