7 tačaka
576

Biden ima jasan plan za borbu protiv koronavirusa koji se znatno razlikuje od Trumpovog

V.K.
Biden je tokom kampanje posebnu pažnju posvetio koronavirusu/Screenshot
Biden je tokom kampanje posebnu pažnju posvetio koronavirusu/Screenshot
Za vrijeme izborne kampanje, Joe Biden i Kamala Harris posebnu pažnju posvetili su borbi protiv pandemije koronavirusa koja je pogodila svijet.

Za razliku od Donalda Trumpa koji je tokom 2020. godine više puta pokazao koliko se nemarno odnosi prema propisanim pravilima u vezi zaštite protiv koronavirusa, demokratski kandidati Joe Biden i Kamala Harris, objavili su detaljan i jasan plan prema kojem bi se trebalo kretati američko društvo i zdravstvo kada je u pitanju koronavirus.

Plan sadržava 7 tačaka, a mnogi su mišljenja kako je ovaj plan dokaz da Biden može biti lider američkog naroda u borbi protiv koronavirusa.

Prva tačka plana odnosi se na testiranje. Trumpov fijasko sa testiranjima, kako se navodi u planu, mora se pod hitno promijeniti te se svim građanima SAD-a mora osigurati provjereno i besplatno testiranje protiv virusa. Biden plan za testove upoređuje sa Rooseveltovim ratnim planom nabavke oružja te ističe kako se sada moraju obezbijediti ogromne količine testova kao što su se obezbjeđivale ogromne količine naoružanja za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Druga tačka plana odnosi se na povećanje proizvodnje maski i zaštitne opreme kako za stanovništvo tako i za zdravstvene radnike.

Treća tačka tiče se organizacije institucija tokom pandemije. Potrebno je pružiti jasne, na dokazima utemeljene nacionalne smjernice o tome kako bi se zajednice trebale ponašati u pandemiji te obezbijediti dodatna sredstva za škole, male biznise i porodice kako bi što lakše prebrodili tešku situaciju.

Potrebno je napraviti plan za efikasnu distribuciju vakcina ističe Biden u 4. tački. Biden upozorava kako otkrićem vakcine posao nije gotov te da je potrebno investirati 25 milijardi dolara u njenu distribuciju.

Posebnu pažnju treba obratiti na starije stanovništvo i adekvatno ga zaštititi stoji u 5. tački programa.

U šestoj tački, Biden se ponovo osvrnuo na nemaran odnos Trumpa kada je u pitanju pandemija. Biden ističe kako je potrebno obnoviti i proširiti rad bezbjednosnih agencija kako bi se u budućnosti mogle predvidjeti i spriječiti potencijalne pandemije i druge opasnosti naročite one koje dolaze iz Kine. To bi se trebalo ostvariti obnovom Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće za globalnu zdravstvenu sigurnost koju je Trumpova administracija zatvorila 2018. godine.

I za kraj, u sedmoj tački, Biden smatra kako bi nošenje maski trebalo biti obavezno. U saradnji sa guvernerima država i američkim narodom potrebno je raditi na tome da svaki građanin SAD-a u zimskom periodu nosi maske. Na taj način bi se, prema procjenama, spasilo više od 70 hiljada života.