Diplomatska ofanziva
116

Biden danas u Poljskoj o pomoći Ukrajini, Rusiji se spremaju nove sankcije

M. G.
Sa jučerašnje posjete Bidena Briselu (Foto: EPA-EFE)
Sa jučerašnje posjete Bidena Briselu (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajinci "trebaju postići mir" i zaustaviti rusko bombardiranje koje je natjeralo milione da pobjegnu u zemlje poput Poljske, gdje bi američki predsjednik Joe Biden trebao svjedočiti krizi iz prve ruke.

Nakon samita lidera u Briselu koji su imali za cilj da pokažu ujedinjeni zapadni front protiv višemjesečne invazije Rusije na njenog susjeda, Biden danas stiže u Poljsku kako bi se sastao sa stručnjacima uključenim u odgovor na izbjegličku krizu.

Zapadni lideri osudili su invaziju Moskve kao barbarsku i obećali novu vojnu i humanitarnu pomoć nakon razgovora jučer u Briselu, dok su Sjedinjene Države i Britanija proširile sankcije na nove ciljeve.

Japan je to slijedio u petak, rekavši da će pojačati svoje sankcije i oduzeti Rusiji status najpovoljnije trgovine. Australija je sankcionisala ruskog saveznika bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i članove njegove porodice, te 22 ruska pojedinca, koje je nazvala "propagandistima i dezinformatorima".

Ruska invazija, koju predsjednik Rusije Vladimir Putin naziva "specijalnom operacijom", ubila je hiljade ljudi, poslala 3,6 miliona u inostranstvo i protjerala više od polovine ukrajinske djece iz njihovih domova, podaci su Ujedinjenih nacija.

Zelenski je rekao da je uputio apel zapadnim liderima "sve iz jednog razloga - da Rusija shvati da moramo postići mir. Rusija također treba postići mir".

"Svakog dana kada se branimo, približavamo se miru koji nam je toliko potreban... i ne možete stati ni na minut. Jer svaki minut je o našoj sudbini, o našoj budućnosti. O tome da li živimo", kaže Zelenski.

Nova zapadna pomoć zaustavila se nakon molbi Zelenskog za potpuni bojkot ruske energije i zonu zabrane letova iznad Ukrajine.

Ali u značajnoj eskalaciji ponude vojne pomoći, visoki dužnosnik američke administracije rekao je da Sjedinjene Države i njihovi saveznici rade na podršci Ukrajini protivbrodskim projektilima koje bi mogle ugroziti ruske operacije na jugu.

Ukrajina je saopćila da su njene snage uništile veliki ruski desantni brod Orsk u južnoj luci Berdjansk. Video snimci pokazuju požar i eksploziju, a dva plovila, od kojih je jedno izgledalo oštećeno, viđena su kako plove dok je treće izgorjelo.

Rusija do sada nije uspjela zauzeti nijedan veći ukrajinski grad u napadu za koji kaže da nije osmišljen da okupira teritoriju, već da uništi vojne kapacitete Ukrajine.

Rusko granatiranje je bilo nemilosrdno, ali njene oklopne kolone jedva da su se kretale nedeljama, zastale u blizini glavnog grada Kijeva.

Ukrajina kaže da su ruske snage imale velike gubitke i da im je ponestalo zaliha, a američki zvaničnici rekli su Reutersu da Rusija ima stope neuspjeha i do 60 posto za neke od svojih precizno navođenih projektila.

Facebook