|

Biblioteku Ronalda Reagana od kalifornijskog požara spasile koze

Biblioteku Ronalda Reagana od kalifornijskog požara spasile koze
28
L. K.
1.11.2019. u 10:30
33
komentara
28

dijeljenja
Biblioteku Ronalda Reagana od kalifornijskog požara spasile koze Foto: USA Today
Nakon što je svijet obišla informacija da bi biblioteka bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana mogla stradati u kalifornijskim požarima, mnogi su se zabrinuli da li to znači da će sva vrijedna zaostavština biti zauvijek izgubljena. Ipak, biblioteka je spašena zahvaljujući veoma interesantnom detalju.
Naime, uprava biblioteke je još u maju unajmila 500 koza koje će pojesti zapaljivo grmlje oko biblioteke. One su na taj način stvorile prolaz koji je usporio širenje požara i uz to omogućio vatrogascima da dobiju na vremenu pri gašenju požara.

Koze su u maju pojele grmlje na teritoriji od 52.600 kvadratnih kilometara, a vatrogasci su istakli kako bi posao bio puno teži da ih nije bilo.

Vlasnik firme "805 Goats" Scott Morris pokrenuo je unosan biznis i za 1.000 kvadratnih metara naplaćuje 4.000 dolara. Kaže kako će zbog požara u ovom dijelu zemlje morati povećati stado.

Sve je više onih koji napuštaju svoje domove, vatrogasci se danima bore s požarima koji ne jenjavaju. Nekoliko hiljada domova je evakuisano, ali vatrogasci ističu kako vatru polako stavljaju pod kontrolu u nekim dijelovima Californije.
Prijavi grešku


Komentari (33)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...