Svijet
0

Bhutto traži međunarodnu pomoć u istrazi napada u Karačiju

FENA
Bivša pakistanska premijerka Benazir Bhutto zatražila je u nedjelju međunarodnu pomoć u istrazi o samoubilačkom napadu, koji je u četvrtak navečer u Karačiju upravo ciljao nju, a u kojem je poginulo 139 osoba.

"Strane zemlje imaju specijaliste za protuterorizam koji posjeduju ekspertize za istragu o napadima ove vrste", rekla je ona nakon najgoreg samoubilačkog napada u historiji Pakistana.

"Razgovarala sam s međunarodnom zajednicom, između ostalog s Washingtonom i Velikom Britanijom koje imaju te eksperte", dodala je ona.

Bhutto se vratila u svoju zemlju nakon osam godina egzila, odakle je 1999. pobjegla zbog korupcije, gdje je dočekala povorka od 250.000 pristalica.

Ona je ponovila u nedjelju da je taj napad neće pokolebati u njenoj odlučnosti da ostane u Pakistanu i vodi svoju stranku na parlamentarnim izborima u januaru 2008. "u cilju uspostavljanja demokratije".

Bhutto je danas napravila svoje prvo pojavljivanje ulicama Karačija, odlazeći da posjeti po bolnicama povrijeđene u napadu. Po izlasku iz bolnice, ona je zatražila "istragu" jer je javna rasvjeta bila misteriozno ugašena nekoliko sati prije napada. "Neka vrsta sabotaže", optužila je ona na kanalu ARY TV.

Policija ispituje od subote tri čovjeka, dok je Bhuto izjavila da je dostavila predsjedniku Musharrafu imena tri osobe, koje ona sumnjiči da su umiješane u napad.

Prije napada, službe sigurnosti su informirale Benazir Bhuto da ćelije Al-Qaide, afganistanski i pakistanski talibani, ali i integrističke skupine, sa svojim bazama u Karačiju, pripremaju napade za njen dolazak.