Svijet
0

Bhutto ostaje u Pakistanu bez obzira na prijetnje

FENA
Bivša pakistanska premijerka Benazir Bhutto ostat će u zemlji te predvoditi svoju stranku na parlamentarnim izborima u januara 2008., bez obzira na stravičan napad čija je meta bila ona lično u četvrtak navečer u Karachiju, a u kojem je ubijeno 136 osoba koje su je došle pozdraviti nakon povratka iz osmogodišnjeg izgnanstva.

Bez obzira na sve prijetnje koje su ranije izražavali islamistički borci bliski Al-Qaidi i talibanima, ona je optužila bivše dužnosnike vojnog režima generala Zia ul-Haqa, koji je pogubio njenog oca 1979., da je on skovao ovaj samoubilački napad protiv nje.

"Znam tačno ko želi da me ubije. To su dužnosnici bivšeg režima generala Mohamada Zia ul -Haqa, koji danas stoji iza ekstremizma i fanatizma", rekla je ona.

Senator njene stranke Partija pakistanskog naroda (PPP)Safdar Abbasi je rekao da će ona "uaprkos svemu ostati u Pakistanu i neće otići, u tome je odlučna".

"Naša borba za demokratiju se nastavlja. Mi ćemo učestvovati na parlamentarnim izborima u januaru", dodao je on.

Benazir Bhutto izbjegla je najtragičniji samoubilački napad u historiji Pakistana, napad čija je direktna meta bila ona a koji se pretvorio u pravu klaonicu.

Bivša premijerka je obećala u nekoliko navrata da će "iskorijeniti islamističke prijetnje" u svojoj zemlji u kojoj već tri mjeseca vlada val nezapamćenih samoubilačkih napada.