Svijet
0

Bhutto optuživala Musharrafa da joj odbija pružiti odgovarajuću sigurnost

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivša pakistanska premijerka Benazir Bhutto, ubijena u četvrtak u samoubilačkom napadu, optuživala je predsjednika Perveza Musharrafa da joj odbija pružiti odgovarajuću zaštitu u mjesecima koji su prethodili njenom ubistvu, objavili su u četvrtak američki mediji.

"Ako mi se nešto dogodi u Pakistanu, Musharraf će biti odgovoran", napisala je liderka pakistanske opozicije u svojoj elektronskoj poruci upućenoj američkom glasnogovorniku Marku Siegelu a koju je objavio kanal CNN.

"Njegovi glavni ljudi žele da osjetim opasnost", napisala je ona, detaljno iznoseći mjere sigurnosti koje je tražila a koje joj pakistanski predsjednik nije želio odobriti.

"Nemoguće je da zabrana korištenja privatnih automobila sa tamnim prozorima ili pratnja sa četvero policijskih kola da me štite sa svih strana može biti donešena bez njegove saglasnosti", dodaje ona u poruci napisanoj 26. oktobra, sedmicu dana nakon tragičnog napada koji je tada izbjegla.

Ona je zatražila od Marka Siegela, koji je surađivao s njom na izradi knjige "Islam i Zapad", da objavi ovu poruku ako ona bude ubijena.

"Dok smo pripremali kampanju za izbore od 8. januara, Bhutto je bila Vrlo zabrinuta jer nije imala odgovarajuće obezbjeđenje koje je tražila", rekao je Siegel na CNN-u.

"Ona je jednostavno tražila ono na šta je imala pravo kao bivša premijerka. Sve joj je to odbijeno. Dodijeljena joj je izvjesna zaštita ali nestalna i nesigurna". dodao je on.

Pakistanski ambasador u SAD Mahmud Ali Durrani je odbio ove tvrdnje.