|

Bhutto najavila nastavak prosvjeda protiv Musharrafa

Bhutto najavila nastavak prosvjeda protiv Musharrafa
0
F
FENA
10.11.2007. u 11:11
0
komentara
0

dijeljenja
Bhutto najavila nastavak prosvjeda protiv Musharrafa
Pakistanska opoziciona čelnica Benazir Bhutto suprotstavit će se predsjedniku Pervezu Musharrafu te će iduće sedmice nastaviti pozivati na okupljanja stanovnika Pakistana.
U petak je Bhutto bila prisiljena ostati u kućnom pritvoru u svom domu u Islamabadu, unatoč tomu što je službeni Washington pozvao pakistanske vlasti da ukinu vanredno stanje koje je uveo Musharraf. Njegove vojne snage na taj način su spriječile Bhutto da pokrene prosvjede u gradu Rawalpindiju u kojem su smješteni vojni garnizoni.

Bivša pakistanska premijerka koja je u egzilu provela zadnjih osam godina, u utorak namjerava organizirati prosvjed u konvoju od Lahorea do glavnog pakistanskog grada.

Policija je i u subotu ujutro nastavila sa strogim sigurnosnim mjerama oko stana Benazir Bhutto u Islamabadu. Zgrada je okružena bodljikavom žicom i betonskim blokovima, unatoč tomu što je objavljeno kako ona više nije u kućnom pritvoru, prenosi Reuters.

"Vlada je paralizirana", uzvikivala je Bhutto u petak svojim simpatizerima i pristalicama preko žičane ograde, dok ih je policija suzavcem i pendrecima nastojala rastjerati.

"Ako Musharraf uspostavi ustav, skine uniformu, odustane od dužnosti vrhovnog vojnog zapovjednika i objavi održavanje izbora do 15. januara, tada će sve biti u redu", kazala je.

Musharraf je ranije najavio da će se izbori održati 15. februara,
mjesec dana nakon predviđenog roka. Promatrači vjeruju da će vanredno stanje u Pakistanu trajati relativno kratko.

"Vanredno stanje u zemlji će trajati oko mjesec ili dva. Sve ovisi o tome na koji način i kada će biti uspostavljen red i zakon. Kad se stanje normalizira, vanredno stanje bit će ukinuto", rekao je glavni tužilac Malik Abdul Qayyum.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.