Predstavljamo
0

Bh. unija studenata u Grazu

Sarajevo-x.com
U Grazu je početkom ove godine osnovana Unija bosanskohercegovačkih studenata, akademika i alumni, za sve brojniju studentsku populaciju koja iz BiH ide u Austriju. Osnivači asocijacije javili su se našoj redakciji sa željom da predstave njen rad i najave daljnje aktivnosti, te pozovu sve zainteresirane da im se priključe. Osnovni cilj im je da na organiziran način pomognu studentima.

"Unija bosanskohercegovačkih studenata, akademika i alumni je registrovano Udruženje bosanskohercegovačkih studenata, akademika i alumni, kao i svih ostalih koji podržavaju našu ideju pomoći bh. i ostalim studentima tokom studija u Austriji. Trenutno imamo oko 50 aktivnih i pasivnih članova, i taj se broj kontinuirano povećava, a većinom su sa Tehničkog univerziteta u Grazu, ali također sa Medicinskog univerziteta i Karl-Franzens univerziteta. Geografski nismo ograničeni, tako da među članovima, imamo i jednog člana iz Niša, Srbija. Cilj je pomoći studentima i zbog toga naš moto glasi: 'Udruženje od studenata za studente!'

Organizovani smo na osnovu Zakona o udruženjima Republike Austrije iz 2002 godine, što znači da statut je osnova našeg djelovanja, zatim slijedi generalna skupština, pravilnik o radu, predsjedništvo i radne sekcije. Namjera je da se angažujemo na pomoći studentima od momenta odluke o dolasku u Republiku Austriju tj. da obezbjedimo informacije o tome šta je potrebno od dokumenata za upis na željeni univerzitet, koji su dokumenti potrebni za ambasadu Republike Austrije u BiH, pronalaženja smještaja za studente, pomaganje oko prijava na univerzitetu i samom gradu, do otvaranja bankovnog računa i praćenje tokom studija. U planu su predavanja, naučno-kulturni programi, savjetovanja, razvojni projekti i javni rad.

U proteklom periodu smo uspješno organizovali kurs programiranja na Tehničkom univerzitetu Graz, ali zbog nedostatka prostorija za rad, nismo mogli organizovati neke druge. Trenutno teku pripreme za organizovanje kurseva za patologiju, anatomiju, fiziologiju, statistiku, matematiku i programiranje, a uporedo s tim i razgovori sa odgovornim osobama Tehničkog univerziteta Graz u vezi dodjele radnih prostorija našoj Uniji.

Kao što je već rečeno, pomažemo studentima na sve moguće načine, pa tako i da nađu zaposlenje. Od augusta 2008 imamo saradnju sa EGR GmbH iz Beča, firme koja radi za UPC. Preko njih zapošljavamo studente kao prodavače UPC proizvoda. Cijenimo da je to idealan posao za jednog studenta, jer se radno vrijeme može birati, a plaćeno je po učinku. EGR GmbH ujedno organizuje sve potrebne kurseve i doškolavanja u vezi sistema ponude UPC proizvoda mušterijama.

Po broju studenata iz Bosne i Hercegovine u Grazu, prednjači Karl-Franzens univerzitet kao najveći univerzitet u Grazu, zatim slijede Tehnički univerzitet Graz sa oko 300 studenata, Medicinski univerzitet Graz ima 127 studenata, dok na Kunst-Universität Graz studij pohađa osam studenata iz BiH.

Cijenimo na osnovu ovih podataka da trenutno u Gracu ima oko 800-900 prijavljenih bosanskohercegovačkih studenata, a nismo uspjeli doći do podatka koliko je studenata već diplomiralo. Po našim procjenama, taj broj se penje na 50 što predstavlja značajan potencijal za naš alumni, koji imamo namjeru izuzetno ojačati i samim tim na najbolji način predstaviti državu Bosnu i Hercegovinu.

Naš cilj je saradnja sa studentskim organizacija širom svijeta i izgradnja jakog i stabilnog alumnija na naučnoj i ekonomskoj osnovi. Također, očekujemo porast broja naših članova u periodu od 3 do 5 godina na 1000 iz cijele Austrije. To podrazumjeva i saradnju sa studentskim udruženjima iz drugih studentskih centara širom zemlje. Iskreno se nadam da su ove skromne informacije doprinijele stvaranju slike o tome ko smo i šta u budućnosti želimo da napravimo. Unija je spremna za svaki prijedlog i otvoreni smo za dijalog.

Prva generalna skupština UBHSAA će se održati 27.11.2008 godine u Gracu, Infeldgasse 16b, HS i13 sa početkom u 18:30 sati."

Autori: Utemeljivači UBHSAA Adnan Kuljuh i Selver Softić www.ubhsaa.org