{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. građani na prijemu kod njemačke zastupnice

F
13.9.2009. u 14:26
0
1
Bh. građani na prijemu kod njemačke zastupnice
0
Bh. građani na prijemu kod njemačke zastupnice
To da političari u jeku predizborne kampanje rade sve kako bi na sebe skrenuli pažnju potencijalnih birača, nije nikakva novost u civiliziranom svijetu gdje izbori još uopće nešto i znače.
No kada političari vlastitu kuću, u jeku predizborne kampanje, otvore za one koji zbog formalnih razloga, uglavnom, nisu potencijalni birači, a i da jesu ne predstavljaju brojnu biračku snagu, onda to više nije politika.

Marieluise Beck, zastupnica u Bundestagu i kandidatkinja Zelenih Bremena za još jedan mandat, učinila je gestu vrijednu novinarskog osvrta makar u bh. medijima.

U bremenskim političkim krugovima, iz kojih dolazi i nekadašnji upravitelj Mostara Hans Koschnick, poznat je dugački stol u kući Marieluise Beck u Bremenu. Za tim stolom, u posljednjih dvadesetak godina, koliko se Beckova bavi visokom njemačkom politikom, sjedilo je na hiljade ljudi: političara, disidenata dalekih diktatorskih režima, imigranata, poduzetnika, ekologa, boraca za ljudska prava...

No dvije bosanskoherecgovačke porodice, izbjegle od strahota bh. rata, dobile su priliku u toj kući živjeti dugi niz godina - sve dok dejtonski mir nije donio neke nove mogućnosti. E to ipak jeste više od politike!

U sklopu ovogodišnje predizborne kampanje, Beckova je za „dugačkim stolom“, ugostila 2.000 ljudi sa kojima je razgovarala o njemačkoj politici, izborima, šta sve učiniti da Bremen, koji ima status savezne pokrajine, bude bolje zastupljen na saveznom nivou.

No jedna večer bila je odvojena za grupu Bosanaca i Hercegovaca, svih naroda i narodnosti, ako se to baš mora posebno naglašavati. I to nije bila večer predizborne kampanje, nego više večer sjećanja na duge i teške godine borbe da se BiH dopremi humanitarna pomoć, da se prije svega njemačkoj javnosti ukaže na strahote rata. Bila je to noć u kojoj se govorilo o tome kako pomoći BiH da što prije napravi iskorak ka EU, NATO-u i dobije bezvizni režim.

Jedan od predizbornih slogana Zelenih kaže : „Radi se o cjelini“. Da, koliko god mala i ojađena bila, BiH je ipak dio te cjeline.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: