Svijet
34

Bh. ambasada prodaje kuću u SAD koju su hrvatski nacionalisti bombardovali 1980.

Klix.ba
Kuća u vlasništvu BiH koja se nalazi u Washingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama prodaje se za 600.000 dolara.

Washingtonian piše kako je kuća u jako lošem stanju budući da je napuštena već 34 godine nakon što su je bombardovali hrvatski nacionalisti, koji su pokušali ubiti jugoslovenskog diplomatu, ambasadora Vladimira Sinđelića. Tog jutra, 3. juna 1980. godine prilikom bombardovanja niko nije poginuo, no kuća je ostala u užasnom stanju.

Prodavnica suvenira u Kipu slobode također je bila bomardovana taj dan, u napadu kojeg je FBI povezao sa hrvatskim separatistima, no niko nije uhapšen. Američke su vlasti pretpostavile kako je ovo bombardovanje bilo upozorenje američkom predsjedniku Jimmyju Carteru koji je planirao posjetiti Jugoslaviju i podržati njen narod nakon smrti Josipa Broza Tita.

Nakon bombardovanja 1980. godine, kuća u Crestwoodu je ostala prazna i od tada propada. Nakon 1992. godine, kuća je predata ambasadi Bosne i Hercegovine, koja je prodaje za 600.000 dolara.

Izgleda da kuća nije povezana samo sa ratovima u istočnoj Evropi. Prije Jugoslavije, kuća se nalazila u vlasništvu Ezre Tafta Bensona, sekretara predsjednika Dwighta Eisenhowera koji je naknadno bio predsjednik mormonske crkve.