{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bezvizni režim za šest članica EU

F
FENA
17.11.2008. u 17:25
0
1
Bezvizni režim za šest članica EU
0
Bezvizni režim za šest članica EU
Foto: AFP/Getty Images/File
Državljani šest članica EU - Češke, Slovačke, Estonije, Mađarske, Litve i Latvije mogu od danas putovati u Sjedinjene Države bez viza.
Te države pridružile su se "starim" članicama EU-a te Sloveniji koje su uključene u američki bezvizni režim po kojem za poslovne i turističke posjete SAD-u u trajanju do 90 dana nije potrebna viza.

Da bi ušle u taj program, države su morale potpisati bilateralne sporazume sa SAD-om o strožim sigurnosnim mjerama u skladu s protuterorističkim propisima u SAD-u, koje među ostalim uključuju biometrijske putovnice i razmjenu DNK podataka o kriminalcima.

Evropska komisija se protivi tim sporazumima smatrajući da bi zemlje članice Washingtonu mogle omogućiti uvid u više podataka nego što to dopuštaju pravila Unije.

Komisija se zauzima za zajednički pristup i pregovara s Washingtonom za uključenje svih zemalja članica u bezvizni režim.

Washington usprkos tome vodi zasebne pregovore sa još šest zemalja članica - Bugarskom, Rumunijom, Kiprom, Grčkom, Maltom i Poljskom.

Neke od njih u bezvizni bi režim mogle biti uključene prije nego što novoizabrani američki predsjednik Barack Obama 20. janura preuzme dužnost.

SAD će od 12. januara iduće godine početi primjenjivati novi sustav nadzora putnika iz država uključenih u bezvizni režim.

Uvest će elektronski sustav za odobravanje putovanja (ESTA), koji će zamijeniti sadašnje formulare I-94 koji se popunjavaju po dolasku u SAD. Putnici će najmanje tri dana prije putovanja svoje podatke morati postali putem interneta.

U američki bezvizni režim od danas je uključena i Južna Koreja, tako da su njime sada obuhvaćene 34 države.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: