Svijet
8

Beživotna tijela u NATO uniformama pronađena na aerodromu u Donjecku

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Beživotna tijela u NATO uniformama i veliki broj oružja američke proizvodnje pronađeno je ispod ruševina na aerodromu u Donjecku na istoku Ukrajine, potvrdio je Eduard Basurin portparol ministarstva odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike, javila je ruska novinska agencija Tas s.

"Pronašli smo beživotna tijela u NATO uniformama pod ruševinama novog terminala. Lične stvari ukazuju da su ti ljudi bili strani državljani pod ugovorima s privatnim vojnim kompanijama koje operiraju pod maskom ukrajinskih subverzivnih grupa", rekao je Basurin.

Basurin je dodao da su tokom pregleda zgrade aerodroma u Donjecku, našli i veliku količinu američkog vatrenog oružja, pušaka i ručnih minobacača, opreme i komunikacionih uređaja.

"Također smo pronašli publikacije na evropskim jezicima, uključujući i o vjerskim pitanjima", naveo je Basurin na brifingu za novinare.

Prema njegovim riječima, najmanje 597 ukrajinskih vojnika je ubijeno u sukobima s donjeckom milicijom na aerodromu.

"Govorim samo o onima, čija su tijela preuzeta u blizine aerodroma i u naselju Peski", naveo je Basurin i dodao da su 44 osobe bile zatvorenici, prenosi Tanjug.

U istoj operaciji uništeno je 49 tenkova ukrajinske vojske i 47 pješadijskih borbenih vozila i oklopnih vozila, dok je više od 1.500 ukrajinskih vojnika ranjeno i prevezeno u pokretne bolnice, navodi Tas s.