Svijet
0

Bez značajnijeg napretka u razgovora o ujedinjenju Kipra

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Kipra Dmitri Hristofias i lider kiparskih Turaka Mehmet Ali Talat razgovarali su danas o ponovnom ujedinjenju podijeljenog otoka u federalnu državu i načinu podjele vlasti između dvije zajednice, ali nisu postigli neki značajniji napredak, javio je Reuters.

"Znam da se nekima žuri, ali za ovaj proces je potrebno mnogo strpljenja i nervi od čelika. Mislim da ja to imam", izjavio je novinarima kiparski predsjednik i lider kiparskih Grka Hristofias.

Dvojica lidera susrela su se danas sedmi put od 3. septembra kada su obnovljeni pregovori o ujedinjenju Kipra.

Kipar je podijeljen 1974. kada je Turska, kao odgovor na puč grčkih nacionalista u Atini i Nikoziji, anektirala sjeverni dio otoka.

Dvije strane su se dogovorile da ponovo ujedine Kipar u federaciju na čelu s centralnom vladom u kojoj će biti predstavnici obje etničke zajednice - grčka i turska.

Decenije razdvojenosti su, međutim, stvorile mnoštvo problema: od toga kako podijeliti vlast, demilitarizirati otok, do pitanja imovine 200.000 interno raseljenih osoba.

Kiparsko pitanje nepovoljno utječe na nastojanja Turske, koja je jedina u svijetu priznala samoproklamiranu Tursku republiku sjeverni Kipar, da postane članica Evropske unije.

EU je 2004. godine u svoje članstvo primila samo zvanično priznatu Republiku Kipar koju zastupaju Grci sa otoka.