{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bez zastoja u proširivanju EU-a

F
17.6.2008. u 10:05
0
1
Bez zastoja u proširivanju EU-a
0
Bez zastoja u proširivanju EU-a
Foto: AFP
Neće biti zastoja u proširivanju Evropske unije na nove članice na zapadnom Balkanu usprkos problemima oko preustroja Unije nakon odbacivanja Lisabonskog ugovora na referendumu u Irskoj.
Ta su uvjeravanja iznijeli u ponedjeljak uvečer u Luxembourgu evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn, visoki predstavnik Javier Solana i predsjedavajući sastanka u Luxembourgu šef slovenske diplomatije Dimitrij Rupel.

Oni su se oglasili na konferenciji za štampu nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Bosna i Hercegovina čime su sve zemlje zapadnog Balkana dobile ugovorne odnose s Unijom koji jamče i članstvo kada se ispune uvjeti i provedu reforme, izvještava dopisnik BBC-a.

Zamoljen da kaže da li će problemi s ugovorom iz Lisabona dovesti do zastoje u proširivanju EU-a na zapadni Balkan, Javier Solana je uzvratio da "neće biti promjena".

Predsjedavajući Dimitrij Rupel je također predočio da ratifikacija Lisabonskog ugovora u članicama EU-a "nije povezana s politikom proširenja".

Povjerenik Olli Rehn je posebno želio ukazati na činjenicu da su šefovi diplomatije EU-a potvrdili evropski put zapadnog Balkana.

On je imao na umu to da su u zaključcima zasjedanja evropski ministri ponovili da "EU ostaje snažno privržena evropskoj perspektivi zapadnog Balkana i potiče zemlje regije da ispune u tome cilju neophodne uvjete".

Neke nedoumice su ipak ostale jer se pored ostalih predsjednik Evropskog parlamenta Hans-Gert Poettering, ne objašnjavajući mnogo zašto to misli, povjerio nemačkim i talijanskim listovima, rekavši da će ipak malo pričekati pridruživanje zapadnobalkanskih država Uniji.

Rehn je međutim vrlo odlučno stavio do znanja kako je "važno da ne napravimo bilo kakvu pauzu u našim preuzetim dužnostima u radu na osnaženom procesu proširivanja EU-a u jugoistočnoj Evropi".

On je ukazao na to da proširivanje Evrope na nove članice ima za cilj da ona postane cjelovit i slobodan, miroljubiv i napredan kontinent.

Već u četvrtak i petak će biti prilika da se to provjeri i potvrdi jer će vođe evropske "dvadesetsedmorice" u Bruxellesu razmotriti prilike na zapadnom Balkanu, uključujući i proces pridruživanja i pregovore o članstvu koje već vode Hrvatska i Turska.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: