Viktor Juščenko
0

Bez stranih baza na teritoriji Ukrajine

SRNA
Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko izjavio je danas da Ukrajina neće "udomiti" strane vojne baze i da njena teritorija neće biti korištena protiv Rusije kada se zemlja pridruži NATO, prenosi agencija RIA Novosti.

"Ukrajina garantuje da neće biti stranih vojnika bilo kog bloka i bilo koje zemlje. To je propisano Ustavom Ukrajine i Zakonom o osnovama bezbjednosti", rekao je Juščenko.

Juščenko je ponovio da ruska crnomorska flota stacionirana u Sevastopolju na Krimu mora da napusti bazu 2017. godine kada ističe bilateralni sporazum.

Ruska cronomorska floza koristi veliki broj pomorskih postrojenja na Krimu, uključujući glavnu bazu u Sevastopolju u sklopu sporazuma iz 1997. godine prema kojem je Ukrajina dala u zakup bazu do 2017. godine.

Juščenko je prošlog ljeta najavio da Ukrajina neće produžavati zakup za bazu u Sevastopolju nakon 2017. i zatražio od ruske flote da počne pripreme za povlačenje.

Ukrajina pokušava da dobije članstvo u Alijansi od kada je Juščenko inaugurisan za predsjednika u janauru 2005. godine.

Za članstvo Ukrajine u NATO potrebno je odobrenje na referendumu, a prema istraživanjima javnog mnjenja većina Ukrajinaca protive se ulasku u Alijansu.

NATO se proširio od 1999. godine primivši tri bivše sovjetske baltičke republike i četiri zemlje istočne Evrope. Proširenje je zateglo odnose Zapada i Rusije, koja je zabrinuta zbog novih vojnih baza koje niču duž njenih granica.

Prošlog decembra evropske članice NATO predvođene Njemačkom blokirale su napore, koje su podržavale SAD, da se Ukrajina i Gruzija pridruže programima koji vode ka članstvu u Alijansi, ali im je rečeno da će na kraju biti primljene.