Samit evropskih lidera
0

Bez rasprave o Kosovu i Eulexu

FENA
Šefovi diplomatija Evropske unije će danas u Bruxellesu pozdraviti razmještaj pripadnika misije Eulex na Kosovu, za koji se kaže da je u toku, a s ciljem da Eulex postane “operativan” u decembru i provodi svoj mandat.

To se navodi u nacrtu zaključka ministarskog zasjedanja, čiju je kopiju dobio BBC.

Zvaničnici Unije u Bruxellesu su, istovremeno, prenijeli da na sastanku šefova evropskih diplomatija neće biti rasprave o Kosovu i Eulexu, već se samo očekuje da budu usvojeni pripremljeni zaključci.

Razmotrena će jedino biti "nova strategija" za jačanje uloge Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

U medijima su se pojavila tumačenja da će ministri evropske 27-rice sutra dati “zeleno svjetlo” za razmještaj Eulexa. Međutim, Christina Gallach, predstavnica za štampu visokog predstavnika EU Javiera Solane, primijetila je da to "nije ispravno viđenje".

Kako je objasnila, evropska misija je već počela da postavlja svoje ljudstvo na Kosovu, i tamo ih ima pet stotina; u decembru bi trebalo da dostigne stepen operativnosti, odnosno “kritičnu masu sposobnu da počne da djeluje”.

Gallach je zamoljena da objasni kako će se očigledna namjera EU da se u decembru dostigne stepen bar početne “operativnosti” Eulexa, uskladiti s pregovorima Srbija-UN o djelovanju Eulexa pod okriljem UNMIK-a, i to uz uovjeze da misija EU bude neutralna u odnosu na status Kosova i ni u kojem vidu ne provodi tzv “Ahtisaarijev plan”, kako su to ponovili čelnici srpske vlasti.

“Pregovori ne mogu trajati u nedogled…vrše se pripreme da Eulex postane operativan u decembru”, napomenula je Solanina predstavnica za medije.

Ona je naglasila da Evropska unija u svakom slučaju nastoji da se sve usaglasi i sa Beogradom, ali je stavila do znanja da “sad postepeno ulazimo u fazu kad se mora biti konkretan”.