ICTY
0

Bez potvrde o novoj optužnici protiv Karadžića

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glasnogovornica Haškog suda (ICTY) Nerma Jelačić izjavila je u srijedu da taj sud još nije dobio od Tužilaštva novu optužnicu protiv bivšeg predsjednika Republike srpske Radovana Karadžića.

Glasnogovornica je na redovnoj konferenciji za novinare u Haagu kazala da je i dalje na snazi postojeća optužnica i da će se Karadžić, ako se u međuvremenu ništa ne promijeni, o toj optužnici izjasniti 29. augusta.

Ona je dodala da se o eventualnoj novoj optužnici treba obratiti Tužilaštvu, navodeći da Sekretarijat ICTY-a nije dobio nikakav dokument u vezi s tim.

Jelačić je potvrdila da je Karadžić po dolasku "prošao" redovnu provjeru koja je predviđena procedurom Haškog suda i da nije imao nikakve pritužbe, prenijele su agencije.

Optužnica tereti Karadžića za genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane postupke i ostale zločine počinjene prema Bošnjacima, Hrvatima i ostalim civilima koji nisu pripadali srpskoj zajednici u Bosni i Hercegovini tokom rata devedesetih godina prošlog stoljeća.

Karadžić je uhapšen u Beogradu 21. jula, a Haškom sudu je izručen 30. jula.