Svijet
0

Bez pomaka u sporu oko Zapadne Sahare

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nova runda pregovora, kojima posreduju Ujedinjene nacije, o rješenju spora oko suvereniteta nad Zapadnom Saharom počela je u ponedjeljak s malim izgledima da će biti okončan tri decenije dug zastoj u rješavanju pitanja zbog koga Alžir i Maroko imaju "zategnute" bilateralne odnose.

Maroko, koji je 1975. godine pripojio Zapadnu Saharu, i protivnički pokret Polisario, koji također polaže pravo na prostranu sjevernoafričku oblast bogatu fostafom, nalaze se na nepomirljivim pozicijama usprkos najnovijoj rundi pregovora koji su počeli juna 2007. uz posredovanje Ujedinjenih nacija.

Optimizam koji je pratio početak nove runde pregovora nestao je kad su izaslanici Polisarija, kojeg podržava Alžir, odbacili ponudu Maroka o ograničenoj autonomiji za Zapadnu Saharu.

Predstavnici Maroka odbacili su, pak, prijedlog Polisarija o referendumu o pravu na samoopredjeljenje, prenio je Reuters.

Pokret Polisario, koji je do početka 1990-ih vodio oružanu borbu, zalaže se da samoproglašena Saharska Arapska Demokratska Republika bude samostalna država, ali se zalaže za referendum na kome bi se stanovnici te oblasti izjasnili da li žele nezavisnost, autonomiju, ili potpunu integraciju sa Marokom.

Maroko je želio da tu oblast integrira, ali je prošle godine pristao da Zapadnoj Sahari da autonomiju.

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata na Long Islandu, gdje su održana i prethodna tri kruga pregovora.

Analitičari smatraju da glavni "igrači" u ovom sporu žele da sačekaju da vide ko će biti budući predsjednik SAD-a prije nego što povuku neke značajnije korake, zaključio je Reuters.