Svijet
0

Bez pomaka u pregovorima o konačnom statusu Kosova

FENA
Izravni pregovori o statusu Kosova održani u utorak u Bruxellesu između Beograda i Prištine nisu donijeli nikakva pomaka, saopćili su predstavnici međunarodne trojke pod čijim se okriljem vode razgovori, dok se približava završetak pregovora 10. decembra nakon kojega kosovski Albanci namjeravaju proglasiti neovisnost te srbijanske pokrajine.

"Priština je iznijela svoje poglede o nadziranoj neovisnosti Kosova u skladu s preporukama posebnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija, a Beograd je iznio nove detalje o svojem viđenju Kosova, s visokim stupnjem autonomije unutar granica Srbije", kaže se u saopćenju trojke.

Dvije strane će se ponovno naći na novom krugu pregovora od 26. do 28. novembra u Badenu kod Beča. To bi trebao biti zadnji krug prije isteka roka za vođenje pregovora 10. decembra.

Međunarodna trojka trebala bi toga dana podnijeti izvještaj glavnom tajniku UN-a. Srbija, koja ima podršku Rusije, htjela bi i nakon toga nastaviti pregovore, čemu se Priština protivi. U utorak se međunarodna trojka, koju čine EU, Rusija i SAD, najprije odvojeno sastala s delegacijom kosovskih Albanaca, a onda i s delegacijom Srbije, dok je kasnije slijedio izravni sastanak predstavnika Srbije i Kosova.

Srbijanski ministar za Kosovo Slobodan Samardžić izjavio je da Srbija predlaže kosovskim Albancima široku autonomiju po uzoru na Alandsko otočje, koje je u sastavu Finske, ali je naseljeno Šveđanima. Na zadnjem krugu pregovora Srbija je predlagala autonomiju po uzoru na Hong Kong.

Samardžić je rekao da je primjer s Hong Kongom kritiziran, jer je riječ o Aziji. "Ovaj put našli smo evropski primjer koji vrlo dobro funkcionira već 80 godina, jer se Alandsko otočje nalazi u Evropi, a tamo žive Šveđani", rekao je Samardžić.

Budući kosovski premijer Hashim Thaci izjavio je da je Kosovo spremno za proglašenje neovisnosti i da će to biti učinjeno nakon 10. decembra kada završava pregovarački proces pod okriljem međunarodne trojke.

"Donijet ćemo odluku o neovisnosti nakon 10. decembra, u koordinaciji s Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama", rekao je Thaci.

Slično je stajalište iznio i kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu.

"Svaki korak ćemo koordinirati s međunarodnom zajednicom", rekao je Sejdiu.

Prema saopćenju trojke, kako javlja Hina, "obje strane su potvrdile da će se suzdržati od poteza ili izjava koje bi ugrozile stabilnost na Kosovu".