Herman van Rompuy
0

"Bez NATO-a ne bi bilo ni EU"

FENA
Herman van Rompuy (Foto: AP)
Herman van Rompuy (Foto: AP)
Predsednik Vijeća Evropske unije Herman van Rompuy izjavio je na samitu NATO-a u Lisabonu da su EU i Alijansa dva najprisnija partnera i izrazio nadu da će se ovaj odnos dodatno pojačati usvajanjem novog strateškog koncepta Sjeveroatlanskog saveza.

"Nadam se da će ambicija da se odnos između EU-a i NATO-a dodatno pojača biti adekvatno predstavljena u novom strateškom konceptu i ponovo potvrđujem čvrstu privrženost EU-a ovom poduhvatu", rekao je Van Rompuy obraćajući se šefovima država i vlada NATO-a.

"Ne želim da potcjenjujem poteškoće s kojima se susrećemo u ovom poslu, bilo da su one političke ili praktične, ali čvrsto vjerujem da je ovo prilika da ostvarimo napredak poštujući legitimne zabrinutosti i interese svih članica Unije i svih NATO saveznika", dodao je on u sinoćnjem govoru koji je danas objavila EU.

Van Rompuy je rekao da je Evropa postala kontinent saradnje i integracija upravo zahvaljujući NATO-u i da bez Alijanse ne bi bilo ni Unije.

"Naše dvije organizacije plove istim brodom već decenijama. Kao Unija mi smo zajedno s NATO-om u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i duž obala Somalije. Mi rame uz rame sarađujemo i u Afganistanu i želim da ponovim dugoročnu posvećenost EU-a stabilizaciji i obnovi ove zemlje", rekao je on.

Van Rompuy je ukazao da će snaga oružja EU-a i NATO-a biti potrebna još dugo, ali da će ona biti potpuno besmislena bez osnove koju predstavlja snažna privreda, prenosi Tanjug.

Predsjednik Vijeća EU-a zaključio je da će "sposobnost ove dvije organizacije da oblikuju sigurnosno okruženje budućnosti biti ogromna ako nastave da rade zajedno" i dodao da je "vrijeme da se sruše i preostali zidovi koji ih dijele".