Moldavija
0

Bez napretka u rješavanju transdnjestrijskog pitanja

FENA
Moldavija i njena separatistička regija Transdnjestrija nisu se uspjele u srijedu dogovoriti o obliku pregovora za rješavanje njihovog sukoba tokom razgovora moldavskog predsjednika Vladimira Voronjina i separatističkog lidera Igora Smirnova.

Vorornjin se u Tiraspolu, prijestonici Transdnjestrije, sastao sa Smirnovim kako bi ga uvjerio da se obnove pregovori u odnosu 5 : 2, Moldavija, Transdnjestrija, Ukrajina, Rusija, OSCE, Evropska unija, SAD, koji su na mrtvoj tački od 2006.

Smirnov, čiju separatističku republiku podržava Moskva od 90-tih godina, odbacio je ovaj prijedlog izjavivši kako je spreman da u svakom trenutku razgovara s Moldavijom, ali ne i sa Zapadnjacima.

On je zatim, optužio Moldaviju da ne poštuje svoja ranija obećanja i predstavio je moldavskom predsjedniku rezultat referenduma iz 2006. godine na kojem se Transdnjestrija izjasnila za nezavisnost.

Separatisti traže "prijateljski sporazum o saradnji između Moldavije i Transdnjestrije", što je za Šizinau neprihvatljivo jer on smatra tu regiju dijelom moldavskog teritorija.

U srijedu nije utvrđen datum novog susreta Voronjina i Smirnova.

Transdnjestrija, mali teritorij sa 500.000 stanovnika na istoku Moldavije, pobijedio je, uz rusku podršku, u kratkom ratu za nezavisnost nakon raspada SSSR-a, ali je međunarodna zajednica nije priznala.

Poslije neuspjeha njenog plana u 2003. godini, Rusija je u 2008. godini dala novi prijedlog koji se temeljio na izjavi o stalnoj neutralnosti Moldavije, samim tim i bez priključenja NATO-u. Zauzvrat bi Transdnjestrija ponovo bila pod moldavskim suverenitetom, ali bi joj bila ponuđena široka autonomija.