Bez napretka u rješavanju transdnjestrijskog pitanja

F
FENA
24.12.2008. u 16:46
0
1
Bez napretka u rješavanju transdnjestrijskog pitanja
0
Bez napretka u rješavanju transdnjestrijskog pitanja
Moldavija i njena separatistička regija Transdnjestrija nisu se uspjele u srijedu dogovoriti o obliku pregovora za rješavanje njihovog sukoba tokom razgovora moldavskog predsjednika Vladimira Voronjina i separatističkog lidera Igora Smirnova.
Vorornjin se u Tiraspolu, prijestonici Transdnjestrije, sastao sa Smirnovim kako bi ga uvjerio da se obnove pregovori u odnosu 5 : 2, Moldavija, Transdnjestrija, Ukrajina, Rusija, OSCE, Evropska unija, SAD, koji su na mrtvoj tački od 2006.

Smirnov, čiju separatističku republiku podržava Moskva od 90-tih godina, odbacio je ovaj prijedlog izjavivši kako je spreman da u svakom trenutku razgovara s Moldavijom, ali ne i sa Zapadnjacima.

On je zatim, optužio Moldaviju da ne poštuje svoja ranija obećanja i predstavio je moldavskom predsjedniku rezultat referenduma iz 2006. godine na kojem se Transdnjestrija izjasnila za nezavisnost.

Separatisti traže "prijateljski sporazum o saradnji između Moldavije i Transdnjestrije", što je za Šizinau neprihvatljivo jer on smatra tu regiju dijelom moldavskog teritorija.

U srijedu nije utvrđen datum novog susreta Voronjina i Smirnova.

Transdnjestrija, mali teritorij sa 500.000 stanovnika na istoku Moldavije, pobijedio je, uz rusku podršku, u kratkom ratu za nezavisnost nakon raspada SSSR-a, ali je međunarodna zajednica nije priznala.

Poslije neuspjeha njenog plana u 2003. godini, Rusija je u 2008. godini dala novi prijedlog koji se temeljio na izjavi o stalnoj neutralnosti Moldavije, samim tim i bez priključenja NATO-u. Zauzvrat bi Transdnjestrija ponovo bila pod moldavskim suverenitetom, ali bi joj bila ponuđena široka autonomija.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: