Svijet
0

Bez napretka o pregovorima u statusu Kosova

FENA
Izravni pregovori Beograda i Prištine o budućnosti Kosova na kojima su u ponedjeljak prvi put sudjelovali predsjednici i premijeri Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica te Kosova Fatmir Sejdiu i Agim Qeku završeni su u Beču bez dogovora.

Na pitanje novinara o napretku pregovora posebni izaslaknik UN-a za Kosovo Martti Ahtisaari rekao je kako je "to bio prvi sastanak ove vrste i bilo bi posve pogrešno da sam očekivao napredak".

Današnji prvi izravni pregovori na visokoj razini o budućnosti Kosova pokazali su "dijametralno suprotna stajališta dviju strana", rekao je Ahtisaari.

"Bila je to prigoda da se objasne stajališta i imam dojam da je napredak moguć, ali za to je potreban dogovor obiju strana", kazao je Ahtisaari zaključujući da su pregovori protekli u dobroj atmosferi.

Ahtisaari je najavio je da će se raditi cijelo ljeto te da će se već početkom augusta održati sastanak na tehničkoj razini.

[SLIKA]2[/SLIKA] Srbijanski premijer Vojislav Koštunica i predsjednik Boris Tadić

Srbijanski predsjednik Boris Tadić kazao je da su razgovori bili dobri te da su izražena različita viđenja budućnosti Kosova. "Nisam ni očekivao da će razlike biti manje, ali ono što sam čuo je osnova da se krene u pregovore do kompromisa", rekao je Tadić.

Srbijanska strana predložila je, prema riječima premijera Vojislava Koštunice, "suštinsku autonomiju za Kosovo, koja je otvoreno rješenje i može se mijenjati što ne vrijedi za neovisnost koju zahtijevaju kosovski Albanci. Srbija ne želi vladati Kosovom, ali se protivi neovisnosti", rekao je Koštunica.

Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu kazao je da je da je kosovska strana iznijela svoje "poglede o budućnosti Kosova, a to je potpuna neovisnost što je želja većinskog stanovništva na Kosovu. Time ćemo pridonijeti sigurnosti Kosova i cijele regije".

[SLIKA]1[/SLIKA] Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu i premijer Agim Qeku

Sejdiu je dodao da su srbijanski prijedlozi za kosovsku stranu neprihvatljivi. "Oni žele određivati pravila, a naše je stajalište da sami određujemo pravila na temelju prava, zakona, evropskih vrijednosti i međunarodnog prava", rekao je Sejdiu.

Kosovski premijer Agim Qeku ocijenio je pregovore nužnim kako bi se "što prije došlo do rješenja... a to je neovisnost".

"Argumenti su na našoj strani. U prvom redu to su žrtve i stradanja našeg naroda kroz stoljeća. Autonomija koju smo imali u bivšoj Jugoslaviji silom je oduzeta. Oslobodili smo Kosovo i to međunarodna zajednica zna", rekao je Qeku dodajući kako im je "obveza jamčiti sva prava i sigurnost srpske manjine na Kosovu".

Kontaktna skupina u izjavi je pozvala obje strane na veću fleksibilnost i spremnost na kompromis.